VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hoe ondernemingen hun eigen overname aan beleggers verkopen

Is een overnamebod wel hoog genoeg? Zakenbankiers laten zich graag inhuren om dat te analyseren. Eventueel willen ze de opdrachtgevers wel naar de mond praten. Als de voorgehouden worst maar vet genoeg is.

Dat leert van een aantal recente overnames op de Nederlandse beurs.

Eerst de reguliere gang van zaken. Als een bedrijf op het punt staat overgenomen te worden, moet het bestuur de boer op om de aanstaande verkoop te promoten.

Want dat bestuurders een overnamebod al snel de moeite waard vinden is niet vreemd. Ze hebben vaak belang bij de verkoop van hun bedrijf. De overnemende partij paait het bestuur van zijn prooi graag met extra bonussen en mooie vervolgbanen.

Miljoenen lonken
En dus is een onafhankelijk waardering van het bod gewenst. Zakenbanken laten zich graag inhuren voor deze taak. Zij lichten het complete bedrijf door om zo de redelijkheid van een fusie of overname te beoordelen.

De uitkomst van die analyse is meestal voorspelbaar. Het waarderingsrapport geeft de opdrachtgevers gelijk: het bod is redelijk en in het belang van beleggers.

Probleem is dat de opstellers van deze zogenoemde fairness opinie erg veel te winnen hebben bij dat oordeel. Voor het maken van een waarderingsrapport incasseren ze al miljoenen. Maar de buit kan nog groter worden als de overname slaagt. Dan krijgen de rapportschrijvers van de zakenbank in kwestie nog een extra beloning.

Barclay´s spekkoper bij overname Crucell
Het meest pregnante voorbeeld afgelopen tijd valt te noteren bij de geplande overname van biotechbedrijf Crucell
Beleggers met vod ´t bos in gestuurd
Bestuurders zeggen de fairness opinie op te laten stellen om aandeelhouders te informeren.

De waarheid is anders.

Het waarderingsrapport zoals aandeelhouders dat onder ogen krijgen omvat steevast maximaal drie pagina's.

Het is een standaarddocument met lappen juridisch getinte tekst dat morgen of overmorgen weer voor een andere opdrachtgever uit de la wordt gehaald. 
door Johnson & Johnson. Flink wat beleggers vonden het bod van J&J te laag en meenden dat het bestuur van Crucell te snel had toegehapt.

De zakenbankiers van Barclays mocht het bod op waarde beoordelen. Daarvoor ontving de bank een half miljoen euro gegarandeerd en een half miljoen onder voorwaarden.

De kassa zou pas echt gaan rinkelen voor de Britse bank als de overname doorgang zou vinden. Dan volgde nog een extra vergoeding van 9,4 miljoen euro. Het oordeel van Barclays over het bod op Crucell: redelijk en evenwichtig.

De miljoenencompensatie ontvangt Barclays voor extra adviesdiensten die het verricht. Want bij een waarderingsrapport blijft het vak niet. Zakenbanken Lazard, MeesPierson of JP Morgan weten naast de fairness opinie nog meer klussen binnen te hengelen. Dat maakt een goede verstandhouding met de opdrachtgevers nog lucratiever.

Welkom steuntje
Veel beursfondsen zijn na de kredietcrisis weer aardig hersteld. Veel banken hebben het nog steeds moeilijk. En dan is het fijn dat het fusie- en overnamespel weer op de wagen is met overnames van bijvoorbeeld Draka, Crucell, Gamma Holding. U vraagt, wij waarderen en meer.