VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Biotechbedrijf Fornix is zelf op zoek naar koper

Na de verkoop van de laatste activiteiten is het beursfonds Fornix nu een lege huls. Een kolfje naar de hand van investeringsfonds Value8 van Peter Paul de Vries. Fornix zoekt liever zelf een bedrijf dat de beursnotering kan overnemen.

Van klein beursfonds naar eenmanszaak. Het is de weg die topman Cees Bergman van Fornix Biosciences aflegt.

Fornix mocht een zelf ontwikkeld medicijnen tegen hooikoorts niet op de markt brengen en koos de radicale weg: uitverkoop van alle bedrijfsactiviteiten.

Dat is gelukt. Wat rest is een zak met geld. Zonder activiteiten is geen personeel meer nodig. Ceo Bergman zal als enige werknemer overblijven vanaf 1 maart. Een maand later vertrekt hij ook uit vaste dienst en zal zich laten inhuren door Fornix.

Intussen is de strijd om de erfenis van Fornix losgebroken. Want het lijkt haast een trend op de beurs. Hoe leger het beursfonds des te groter de koerswinst.

De vrijwel slapende, maar beursgenoteerde investeringsmaatschappij EDCC zag de koers in een maand met meer dan 250 procent stijgen.

Die koerswinsten zijn niet los te zien van de bemoeienis van voormalig VEB-directeur Peter Paul de Vries en zijn investeringsfonds Value8.

Snel naar de beurs
Naast investeringen in bedrijven, nemen De Vries en consorten belangen in (bijna) lege beursbedrijven om nieuwe veelbelovende bedrijven via een sluipweg naar de beurs te brengen.

Via zo'n omgekeerde fusie of overname (reverse listing) is een beursgang veel sneller en goedkoper te regelen. Een normale beursintroductie vergt al gauw 6 tot 9 maanden, een periode waarin het beursklimaat gemakkelijk kan omslaan, en kost zeker 1 miljoen euro.

Value8 heeft inmiddels een belang van circa 26 procent in Fornix. Het heeft er alle schijn van dat Fornix de volgende beursnotering moet worden waarin Value8 een nieuw bedrijf gaat parachuteren.

Fornix zoekt ook zelf
Maar het bestuur van Fornix zit niet stil. Vandaag, bij de presentatie van de jaarcijfers laat het weten zelf bezig te zijn om een bedrijf in de gezondheidszorg te zoeken die de beursnotering wil overnemen. Directie en commissarissen beschouwen dat als "een voorkeursoptie voor de aandeelhouders."

De goede verstaander kan uit die laatste opmerking opmaken dat Fornix opkoop door Value8 vooral goed vindt voor Value8 zelf en minder voor de andere aandeelhouders. Het fonds van De Vries denkt immers vooral aan zijn eigen nering. Om meer zeggenschap te krijgen in Fornix zal het zijn belang verder willen uitbreiden en liefst tegen een zo laag mogelijke prijs.

Wordt Fornix een volgende prooi voor Value8 of houdt het bestuur zelf het initiatief? Eind maart moet meer duidelijk worden. Dan houdt eenmansbedrijf Bergman een extra vergadering met aandeelhouders.

Het Value8-recept: beursfonds zoekt bedrijf 
-Value8 belegt (onder meer) in vrijwel lege beurshulzen.
-Bedoeling is om nieuwe bedrijven zo'n via de kortste en goedkoopste weg naar de beurs te brengen.
-
Dat heeft voor- en nadelen voor beleggers: 
 Voor:
-Kans om te beleggen in groeiparels die anders niet voorhanden waren.

-Beleggen in een investeringsmaatschappij die kostenefficiënt bedrijven naar de beurs brengt.
 Tegen:
-Transparantie, een van de waarden waar Peter Paul de Vries zich in zijn VEB-tijd jarenlang sterk voor maakte laat te wensen over.

-Er wordt belegd in ontransparante ondernemingen, die vaak ook nog afhankelijk zijn van slechts enkele activiteiten. Vanwege de beperkt informatie is het risico groter.

-Er wordt belegd in illiquide aandelen. Dat brengt grote koersuitslagen met zich mee. Handelen tegen acceptabele koersen is niet altijd goed mogelijk.

-Beleggers zijn sterk afhankelijk van de beleggingskwaliteiten van Peter Paul de Vries. Hij beschikt nog nauwelijks over een track record als investeerder.