VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Koers opkrikken door inkoop eigen aandelen heeft nauwelijks effect

Overtollig kasgeld is een luxe. Bedrijven die dit geld gebruiken voor de inkoop van eigen aandelen worden in eerste instantie vaak bejubeld. Vaak onterecht.

Uitgeven, teruggeven of inkopen. Dat zijn de drie mogelijkheden voor bedrijven met een flinke kaspositie. Als er geen geschikte overnameprooi of interessante investeringsmogelijkheid te vinden is (uitgeven).

En als het dividend al hoog genoeg is (terug geven), dan rest de derde optie. Eigen aandelen inkopen.

Veel beursfondsen met uitpuilende kassen proberen op deze wat fantasieloze manier de koers van hun aandeel te stutten. Vergeefse moeite, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Op de langere termijn is er nauwelijks een relatie tussen de inkoop van eigen aandelen en de koers. Grote inkoopjongens als Microsoft en General Electric hebben sinds de aankondiging van de inkoopprogramma's koersmatig de beursindex niet bij kunnen houden.

Texas Instruments en IBM zijn voorbeelden van Amerikaanse bedrijven die eigen aandelen hebben ingekocht en wel een outperformance hebben laten zien.

Slechte timing
Inkoop van eigen aandelen heeft de afgelopen decennia een vlucht genomen, vooral in de Verenigde Staten. Daarvoor werd overtollig kasgeld door Amerikaanse bedrijven vooral als dividend uitgekeerd. Tegenwoordig vindt 50 tot 60 procent van het kasgeld dat naar de aandeelhouder terugvloeit plaats via aandeleninkoop.

Bedrijven blijken ook over een slechte timing te beschikken wat betreft de inkoop van hun eigen aandeel. Vaak gebeurt dit in bedrijfseconomisch goede tijden. Dan is er veel cash in huis, maar de beurskoers staat ook hoog. Op termijn blijkt het eigen aandeel dan niet altijd een goede investering.

Onderzoeksbureau Biryini stelt vast dat Amerikaanse bedrijven in 2007 voor een recordbedrag van 863 miljard dollar aan eigen aandelen hebben ingekocht. Inderdaad, vlak voor het uitbreken van de kredietcrisis.