VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Gros fondsmanagers was ook in 2010 het geld niet waard

De markt verslaan. Dat is de ultieme opdracht voor beheerders van beleggingsfondsen, die daarvoor fors beloond worden. Helaas blijkt het overgrote deel van de managers ook in 2010 te hebben gefaald. En dat is niet voor het eerst.

Het Britse Citywire de prestaties van ruim 3800 fondsmanagers van Europese aandelen- en obligatiefondsen. De resultaten zijn ontnuchterend.

Minder dan de helft (46 procent) van de fondsmanagers die beleggen in Europese aandelen wist in 2010 de markt (lees: index) te verslaan. Nog dramatischer zijn de prestaties van fondsen die wereldwijd in aandelen beleggen. Minder dan dertig procent wist de index, bv de MSCI Wereld index, te verslaan.

De povere prestaties van de sector zijn geen noviteit. Ook in 2008 en 2009 presteerde het gros van de fondsmanagers slechter dan de markt.

Alleen fondsmanagers die zich beperken tot beleggen in Britse aandelen wisten in meerderheid de benchmark te verslaan. Dit jaar althans, in 2008 en 2009 waren de prestaties van deze groep fondsen even bleek als de rest.

Want fondsmanagers die jaar op jaar de markt verslaan zijn haast niet te vinden. Dat stelt een belegger die op zoek is naar een actieve fondsbeheerder die consistent de markt verslaat, en van waarde is voor die belegger, voor een welhaast onmogelijke taak.