VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zes scenario's voor doemdenkers

Na een flitsend begin van het jaar zijn beleggers de laatste dagen voorzichtiger aan het worden. De Japanse bank Nomura zet zes rampscenario's op een rij.

Het sentiment op de beurzen lijkt te draaien. De afgelopen maanden leken beleggers zo kooplustig dat negatief nieuws nog wel eens werd genegeerd. Nu zorgen meevallers voor lethargie.

Zo verhoogde het Internationaal Monetair Fonds de wereldwijde groeiverwachtingen voor 2011. Maar op de beurs liggen de verkopers op de loer.

De Japanse zakenbank Nomura, ook eigenaar van stukken van het failliete Lehman Brothers, heeft een lijstje van risico's vrij gegeven die voor slecht nieuws kunnen gaan zorgen.

Double dip op de Amerikaanse huizenmarkt
De stimuleringsmaatregelen in de Verenigde Staten lopen op hun einde. Die overheidssteun zou huizenprijzen wel eens kunstmatig hebben laten zweven.

De centrale bank van Texas met een nieuwe waardeval: prijzen zouden nog eens met 20 procent kunnen zakken en dat brengt weer meer consumenten in problemen.

Ierse verkiezingen leiden tot chaos
Over minimaal een maand staan in het zwaar geraakte Ierland op het programma. Verkiezingen zijn nodig nu de regering van premier Cowen geen meerderheid meer heeft.

Het land moest 85 miljard euro aan steun ontvangen van Europese Landen en het IMF om de bankensector te redden. Inmiddels zijn oppositie en regering het eens geworden over een financieel noodplan.

Maar de bevolking is ontevreden. Als de verkiezingsuitslag een normale coalitie moeilijk maakt, kan dat invloed hebben op het vertrouwen van investeerders. En de bron zijn van nieuwe financiele problemen en afschrijving op obligatieschulden.

Obligatiemarkten vallen Spanje aan
Verdere daling van de huizenprijzen in Spanje kan lokale banken in nog grotere problemen brengen. Dan zou nog meer steun van de centrale overheid nodig zijn.

Onlangs heeft Spanje met succes voor miljarden staatsobligaties kunnen wegzetten. Maar een nieuwe tegenvaller zou wel eens voor hogere leenkosten kunnen gaan zorgen. De nervositeit op obligatiemarkten zal dan opnieuw toenemen. Want een bankencrisis, dat ligt met Ierland nog vers in het geheugen.

Chinese groei gekoeld via munt
In zijn manmoedige pogingen om de inflatie te beteugelen zou China wel eens kunnen kiezen voor de weg die de VS en Europa zo graag zien: opwaardering van de munt, de yuan.

Een sterkere Chinese munt heeft veel nadelen op korte termijn. Voor de Chinezen worden grondstoffen goedkoper wat kan leiden tot verder oplopende prijzen en dus inflatie voor de rest van de wereld.

En ook zal een opwaardering van de yuan leiden tot zwakkere vraag naar Amerikaanse staatsobligaties. Wie moet dan de schulden van de VS gaan financieren?

Verder oplopende olieprijzen
De olieprijs is afgelopen tijd wat gezakt. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie is na enkele weken in de buurt van de 100 dollar te hebben genoteerd, teruggevallen tot circa 85 dollar. Dat is nog altijd flink hoger dan een jaar geleden.

Aangejaagd door groeiend gebruik in China en India kan de prijs eigenlijk alleen maar stijgen, zeker als ook de VS de weg naar groei heeft gevonden. Olieprijzen van boven de 100 dollar per vat zullen , zo luidt de stelregel.