VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Optimisme op de beurs over Amerikaanse economie voorbarig

De laatste cijfers over de Amerikaanse economie zijn een meevallertje voor president Barack Obama. Prioriteit nummer 1 blijft nieuwe banen scheppen. En snel, anders verliest Obama de zijne.

Een historische van Obama, daar was iedereen het over eens. Begin juni 2009 bezocht de nieuwbakken Amerikaanse president de Arabische wereld.

Zijn spreekbeurt op de universiteit van Cairo werd ontvangen met een ovationeel applaus. Obama sprak over vrouwenrechten en democratie in de Arabische wereld. En dat op een ongewoon directe manier voor diplomatieke begrippen.

De reis van Obama naar het Midden-Oosten had een nieuw begin moeten markeren in de relatie tussen de VS en de Arabische wereld. Nu, anderhalf jaar later, sturen de Egyptenaren zelf op een nieuw begin aan. Hoge - en hebben het laatste zetje gegeven.

Prioriteit nummer 1
Obama heeft intussen de handen vol in eigen huis. Prioriteit nummer een: de werkloosheid. De Amerikaanse president zal en moet meer Amerikanen aan het werk moeten krijgen. Zo niet dan zou hij een tweede termijn als president wel eens kunnen vergeten.

Want zonder banen valt er weinig uit te geven voor de Amerikanen, terwijl juist consumentenuitgaven tweederde van de Amerikaanse economie vormen.

Het aantal mensen zonder baan in de VS blijft torenhoog. Circa 9,5 procent van de beroepsbevolking zit thuis. In werkelijkheid is de behoefte aan werk nog groter.

Veel mensen hebben de moed opgegeven, zijn gestopt met werk zoeken en komen daardoor niet meer in de statistieken terug. Ook mensen die noodgedwongen genoegen nemen met een parttime baan vertroebelen het cijfer.

Voorbarig optimisme
Op de aandelenbeurzen overheerst optimisme over de Amerikaanse economie. Groeiende uitgaven van consumenten en een groen uitslaande economische barometer stuwen de koersen. In december gaven Amerikaanse consumenten 0,7 procent meer uit. Ook de inkomens stegen, maar minder dan de uitgaven.

De Dow Jones en S&P 500 noteerden in de laatste handelssessie kleine plussen, ondanks de onrust in het Midden-Oosten. Europa volgt het voorbeeld. Het optimisme op de beurzen is op zijn minst voorbarig.

Het lijkt erop dat de Amerikanen vervallen een oud patroon: geld uitgeven dat ze niet hebben, schulden maken dus. En dat terwijl het juist de bedoeling was dat oude schulden afgebouwd moeten worden.

De komende maanden moet duidelijk worden of nieuwe inspanningen om de werkloosheid terug te dringen helpen. De positieve stemming op de markten van de afgelopen tijd schept verplichtingen. Dat ook Fed-voorzitter Ben Bernanke.

Update: minder nieuwe banen, lagere werkloosheid 
Een van de belangrijkste banencijfers, , over januari toont een tegenstrijdig beeld. Uit het banenrapport bleek dat het aantal banen slechts met 36.000 is gestegen, terwijl economen rekenden op een stijging met 136.000.

Daar stond echter tegenover dat het cijfer voor december opwaarts werd bijgesteld tot een toename van het aantal banen met 121.000, van de eerder gemelde stijging van 103.000 banen.

Tevens daalde het werkloosheidspercentage in januari tot 9,0% van 9,4% een maand eerder, waarbij gerekend werd op 9,5%.