VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grondstoffengoeroe Jim Rogers koopt niet langer goud of zilver

Vergeet aandelen, weg met obligaties, het is tijd voor grondstoffen, zegt beursgoeroe Jim Rogers keer op keer. Goud en zilver zijn hem te duur. Hij zet nu in op landbouwproducten.

De Amerikaanse overheid pleegt boekhoudfraude, Chinezen zijn de beste kapitalisten en binnenkort zijn het vooral boeren in plaats van bankiers die Ferrari's besturen.

Opvallende uitspraken die eigenlijk maar een ding kunnen betekenen: circus Rogers is weer in de stad. RBS had de inmiddels 72-jarige investeerder voor een spreekbeurt in de RAI Amsterdam. Beleggers stroomden grif toe om de olijke Amerikaan met eeuwige vlinderdas aan te horen.

In het pantheon van universele beleggingsgoeroes heeft Rogers al tijden een vaste plek. Zijn levensloop is al vaak opgelepeld maar te mooi om hier over te slaan.

Pensioen
In 1970 begon hij met George Soros het Quantumfonds dat later, begin jaren '90, met succes speculeerde op de devaluatie van het Britse pond. In tien jaar tijd behaalde het fonds een rendement van 4000 procent. Voor Rogers een mooi moment om met pensioen te gaan. Hij was toen 37 jaar. Vanaf dat moment reisde hij twee keer de wereld rond, een keer per motor, de tweede keer in een omgebouwde Mercedes.

Het `leverde hem een vermelding op in het Guinness Book of Records. "Ik ben de eerste hedgefondsmanager die een reis rond de wereld heeft gemaakt. Veel concurrentie was er niet," zegt Rogers.
Meer Jim Rogers
 

Grondstoffen
Inmiddels is de Amerikaan al jaren een vurig pleitbezorger van beleggen in grondstoffen. Het is de enige beleggingscategorie waarin op de wat langere termijn rendementen zijn te halen, denkt Rogers. Hij heeft geen hogere wiskunde nodig om dat uit te leggen.

Een simpele kwestie van vraag en aanbod. De vraag naar grondstoffen neemt alleen maar toe door de groeiende welvaart wereldwijd. "En zelfs als de wereldeconomie niet groeit zullen de prijzen van grondstoffen stijgen. Het aanbod neemt simpelweg af." Nieuwe oliebronnen en ertsmijnen worden nauwelijks meer gevonden of ontgonnen, de bestaande raken langzaam uitgeput.

Aandelen daarentegen bewegen al tijden zijwaarts, benadrukt Rogers. En alleen gekken kopen nog Amerikaanse, langlopende staatsobligaties tegen de huidige rentevergoedingen.

Goud wordt bubbel
Zelf belegt Rogers uitsluitend in grondstoffen en een enkele muntsoort: "nauwelijks dollars, ik probeer wel zoveel mogelijk renminbi's (Chinese munt) in te slaan als mogelijk." Goud en zilver heeft hij al in ruime mate in portefeuille, maar bijkopen doet hij nu niet. "De goudprijs staat op recordhoogte, zilver nog niet maar de prijs is ook fors gestegen." De handel in goud zal op termijn zelfs in een bubbel eindigen, zo is zijn overtuiging, "maar zover is het nog lang niet."

Momenteel ziet Rogers vooral markt in landbouwproducten. Met namel de prijs van rijst kan nog flink stijgen. En dat zal gepaard gaan met veel maatschappelijk onrust en wellicht oorlogen. "Dat leert het verleden tenminste."

Dat de prijzen voor landbouwproducten als graan, tarwe, rijst en suiker omhoog moeten is een gegeven volgens Rogers. "Voedselprijzen moeten stijgen anders zal er op termijn niet genoeg voedsel meer zijn, goedkoop of duur.

Want ook in de landbouw neemt het grondstoffenaanbod schrikbarend af. In het westen veroudert het boerenbestand zienderogen. De nieuwe generatie weigert het zware werk tegen afbraaktarieven. En ook in Azië en Afrika kiezen steeds meer boeren voor werk in de fabriek.

Speculanten
Rogers maakt zich zichtbaar kwaad over geluiden dat beleggers en speculanten de voedselprijzen kunstmatig opdrijven, ten koste van de armen. "Op het Indiase platteland plegen de boeren en masse zelfmoord omdat ze belachelijke prijzen krijgen voor hun producten en hun familie niet meer kunnen onderhouden. Laat die moraalridders daar maar eens rekening mee houden."
Prestaties Rogers Tracker
-Voor Jim Rogers kent beleggen in grondstoffen maar één weg: omhoog.

-Toch behaalde hij met zijn eigen grondstoffentracker, , een driejaarrendement van ruim 9 procent negatief.

-Breed samengestelde aandelenindices zijn de klap van de kredietcrisis alweer te boven. De Rogers-index nog niet.

-De oprichter zelf heeft er de volgende verklaring voor: de twee grootste slachtoffers van de kredietcrisis zijn Lehman Brothers en AIG, ooit de grootste verzekeraar ter wereld.

-Beide waren grote spelers in grondstoffen. De faillisementen hebben geleid tot dumpen van grondstoffen en lagere koersen.


Bovendien zijn medicijnen altijd erger dan de kwaal, volgens Rogers. "Als de overheid er zich mee gaat bemoeien weet je zeker dat het verkeerd gaat."

Hij verwijst naar de Amerikaanse Onion Future Act, waarmee de Amerikaanse overheid de beurshandel in uien verbood. Prompt vervierdubbelde de prijs van uien. "En ze leren niets. Nog steeds zijn uien het enige gewas dat niet via de beurs verhandeld mag worden."

Rechtstreeks
Hoe moeten beleggers, volgens Rogers investeren in grondstoffen. In ieder geval niet via aandelen in bedrijven. Onderzoek heeft overtuigend aangetoond dat grondstoffen- en energieconcerns lang niet allemaal hoeven te profiteren van de hoge prijzen. "Veel energieaandelen profiteren nauwelijks van een hoge olieprijs."

Het is beter rechtstreeks te beleggen in grondstoffen via een indexvolger (tracker). En ja, Rogers heeft zelf grondstoftrackers ontwikkeld. Beleggers kunnen mee profiteren van de adviezen van de grondstoffengoeroe door hierin te participeren. Rogers blijft een zakenman, ook 35 jaar na zijn pensioen.