VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Rendement maken in een vlakke markt

"Zo te zien heb ik niets gemist". Beursleken die de koersgrafiek van de AEX over de afgelopen tien jaar bekijken zullen zo redeneren. Per saldo hebben zij gelijk, maar in een ‘vlakke' markt valt genoeg te verdienen. Een vijftal tips.

Dagelijks is er de stand van de AEX en de verhalen van trotse fondsmanagers die het weer eens beter hebben gedaan dan de Nederlandse beursgraadmeter.

Prestaties met perspectief, want een blik op de koersgrafiek van de AEX over de afgelopen tien jaar doet vermoeden dat beursgenoteerd Nederland een bijzonder slecht decennium achter de rug te hebben.

Rond deze tijd tien jaar geleden stond de AEX op 630 punten. Nog maar aan het begin van een zeer diepe glijvlucht tot rond de 253 punten eind februari 2003.

Vervolgens ging de weg weer omhoog en eindigde in de zomer van 2007 op 562 punten. De daaropvolgende daling ligt nog vers in het geheugen. Begin maart 2009 sloot de AEX zelfs even onder de 200 punten. Inmiddels noteren we weer ruim 80 procent hoger op circa 363 punten.

Afschrikken
Het koerspatroon van de AEX schrikt af. Alleen aankopen op de extreme dieptepunten had geld opgeleverd. Tegenover het hogere risico dat aan aandelen kleeft boven de spaarrekening staat de afgelopen tien jaar inderdaad geen vergoeding. Gezien de magere economische vooruitzichten kan het heel goed dan ons nog een dergelijk beroerd decennium te wachten staat.

Tien jaar AEX 
 

Toch geld verdienen
Vergeet de AEX en vergeet de strategie dat u aandelen uitsluitend voor de lange termijn koopt. Er zijn genoeg mogelijkheden een veel beter rendement te maken dan de AEX.

Tip 1: Durft te investeren én te verkopen
"Had ik maar dat aandeel gekocht tien jaar geleden". Wie kent deze uitspraak niet. Ja, maar waarom hebt u het niet gedaan? Gemiddeld hebben AEX fondsen slecht gepresteerd, maar op individueel fondsniveau waren er geweldige rendementen mogelijk.

Als je een kans ziet moet je durven te investeren. Omgekeerd is het ook verstandig direct te verkopen bij onheil. "Het komt wel weer goed". Ja misschien, maar intussen kan het geld beter ergens anders in worden gestopt.

Tip 2: Erken uw onmacht
Niemand weet wat er morgen gebeurt en niemand kan aandelenkoersen voorspellen. Kopen op het laagste punt en verkopen op de top is een illusie.

Prima, maar geef daar dan ook aan toe en maak zelfstandig de afweging wanneer het tijd is om afscheid te nemen en bepaal zelf wanneer een koers interessant genoeg is om te kopen. Door zo te handelen worden minder kansen gemist.

Tip 3: Prefereer waarde boven groei
Uit onderzoek blijkt telkens dat het in het algemeen rendabeler is om zogenoemde waardeaandelen te kopen in plaats van groeiaandelen. Bij waardeaandelen gaat het om bedrijven waarvoor geldt dat de verhouding tussen de hoogte van de beurskoers en de boekwaarde van de activiteiten vrij laag is.

Groeiaandelen vinden we meestal onder de technologiefondsen. Beleggers zijn vaak bereid voor groeiaandelen flink in de buidel te tasten om aanspraak te maken op de hoge winsten die mogelijk in de toekomst behaald worden. Dat laatste valt meestal tegen.

Daar komt bij dat groeibedrijven de behaalde jaarwinst bij voorkeur investeren in de onderneming. Ook dat blijkt lang niet altijd het gewenste rendement op te leveren. Dit sluit naadloos aan op de volgende tip.

Tip 4: Kies voor goede dividendbetalers
In een vlakke beurs bestaat het behaalde rendement op aandelen vrijwel geheel uit het eventuele dividend dat wordt ontvangen. Ga daar dan ook voor.

Zo wordt ook voorkomen dat het management verkeerde dingen doet met de behaalde winst. Besef dat het kopen van een aandeel niets anders is dan het verschaffen van risicodragend kapitaal aan de onderneming. Daar moet een vergoeding tegenover staan, het liefst in klinkende munt uitbetaald.