VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ABN en Rabobank laten beleggers betalen voor splitsing beursnotering

Het grootste deel van de aanwas op de beurs moet dit jaar komen van splitsingen. Na ArcellorMittal zal zeker ook TNT terugkomen met twee beursnoteringen. Voor beleggers bij Rabobank en ABN Amro betekent dat extra kosten.

Het lijkt een rage: het eigen bedrijf opsplitsen en de aparte onderdelen versieren met een eigen beursnotering. ArcellorMittal splitste eerder de roestvrij staal-divisie af en beursfonds Aperam werd geboren.

TNT zal volgen met aparte noteringen voor de post- en expres-divisie en ook ING staat op de nominatie om te splitsen, net als Carrefour in Frankrijk en Sara Lee in de VS.

Bedrijven kiezen voor een splitsing om waarde te creëren voor aandeelhouders, maar beleggers bij Rabobank en ABN Amro starten met een achterstand. De partijen laten hun klanten betalen om de splitsing in hun portefeuille door te voeren.

ABN Amro brengt beleggers voor een splitsing 4,50 euro plus 1% over de effectieve waarde in rekening (tot een maximum van 90 euro). Rabobank rekent op twee euro plus 1 procent over de waarde, tot een maximum van 11 euro. Andere banken brengen geen kosten in rekening.

Dure administratie
Beide banken vragen het geld om de eigen administratie te bekostigen. ‘Beheerhandelingen' heet dat in jargon. Iemand moet het volgens ABN en Rabobank betalen en als de (splitsende) onderneming het niet doet, dan moeten de beleggers maar betalen.

Waarvoor betalen beleggers bij deze twee banken eigenlijk de extra kosten? Op de keper beschouwd gaat het om een administratieve handeling die niet veel ingewikkelder kan zijn dan het bijschrijven van dividend. Voor die handeling rekenen banken nooit extra kosten.

Maar eenvoudig is het volgens ABN Amro allerminst. "Een conversie is een arbeidsintensief proces waarvoor aanzienlijke kosten worden gemaakt", aldus ABN Amro. Blijkbaar worden deze niet gedekt door de transactiekosten en die beide banken ook in rekening brengen.

Een rondje langs zeven andere aanbieders wijst uit dat deze geen kosten in rekening brengen. Het gaat in het algemeen om banken en brokers die ook al lagere transactiekosten rekenen.

Naschrift 
In reactie op dit artikel laat ABN Amro weten zijn klanten wel euro 4,50 in rekening te brengen maar geen 1 % over de effectieve waarde.

In eerste instantie was dit wel aan klanten gemeld, maar de brief waarin beleggers op de hoogte worden gebracht van de notakosten is, volgens ABN Amro "te vroeg verstuurd."