VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Euronext en Deutsche Börse willen het opnieuw samen proberen

En weer willen Euronext en Deutsche Börse samen gaan. Vijf jaar na een vorige fusiepoging liggen de kansen beter, maar niet voor kleinere beursfondsen of kleinere bedrijven met beursaspiraties.

Na vijf jaar willen de beursbedrijven Euronext en Deutsche Börse het weer proberen. De twee bedrijven spreken opnieuw over een fusie.

Als de deal rond komt ontstaat het grootste platform voor bedrijven om kapitaal op te halen ter wereld en bovendien een wereldleider in de derivatenhandel, aldus het persbericht dat Euronext heeft uitgegeven.

In 2006 spraken de partijen al over een alliantie, maar toen werd Deutsche Börse afgetroefd door een verrassingsaanval van de Amerikaanse New York Stock Exchanges, NYSE. Het fusiebedrijf NYSE Euronext zit nu opnieuw om tafel met Deutsche Börse, zo lekte voortijdig uit. En de kans op succes lijkt groter.

Vijf jaar geleden was het fusie- en overnamespel tussen beursbedrijven al vol op de wagen en echt rustig is het niet meer geworden in de sector. Een van de redenen is de moordende concurrentie tussen de beursbedrijven door de opkomst van nieuwe handelsplatformen. Zo is het in 2007 opgerichte platform Chi-X inmiddels een van de drukste beurzen in Europa met een marktaandeel van zo'n 20 procent.

De aanval van Chi-X maar ook alternatief platform Bats heeft de tarieven voor handel scherp doen dalen. Dat heeft ook NYSE Euronext hard geraakt. Het beursbedrijf moet het nu al niet meer hebben van aandelenhandel. Derivaten en afhandeling van transacties (clearing) zijn een stuk lucratiever.

Derivaten en clearing
Juist op die laatste twee gebieden is Deutsche Börse groot. De Duitse beursuitbater Börse is eigenaar van het grootste Europese platform voor de handel in derivaten, Eurex. Het haalt hier de helft van de winst vandaan. Bovendien is het groot in de verwerking van effectentransacties. Deze clearing, via het bedrijf Clearstream levert een winstbijdrage van zo'n 30 procent op.

NYSE Euronext moet het wat winst betreft ook vooral hebben van de derivatenhandel, maar een eigen clearinghuis heeft NYSE niet meer. Wel bouwde het tot nu aan een nieuw eigen clearinghuis, maar of dat nu wordt door gezet is niet bekend.
Droste-effect
Fusie- en overnamegesprekken voer je in stilte. En mocht er toch iets uitlekken dan wordt de handel in het aandeel al snel stil gelegd om speculeren met voorkennis te verhinderen.

Een fraai gezicht naar buiten is het natuurlijk niet als besprekingen op straat komen te liggen en de notering op het koersenbord stil staat.

Toch is het weer gebeurd: op Wall Street en Euronext was sprake van een echt Droste-effect. Weer werd de handel in een aandeel stil gezet en wel de handel in het aandeel van het beursbedrijf zelf, NYSE Euronext.

Op Wall Street werd de handel in het aandeel NYSE Euronext snel hervat. Beleggers reageerden enthousiast en zetten de koers ruim 14 procent hoger.


Duidelijk is wel dat clearing een groeimarkt is. Toezichthouders willen wereldwijd steeds meer buiten-beurstransacties via clearinghuizen laten afhandelen en dat betekent nieuwe omzet.

Deutsche Börse zal een belang van 60 procent krijgen in de fusiegroep NYSE Euronext de rest. Het bedrijf gaat met twee hoofdkantoren werken, in Frankfurt en New York.

Duncan Niederauer, nu bestuursvoorzitter van NYSE Euronext, krijgt de dagelijkse leiding vanuit de Verenigde Staten.

Nederlandse beurs aan de zijlijn
De positie van de Amsterdamse beurs wordt door de fusie nog bescheidener. En dat kan gevolgen hebben voor Nederlandse beleggers.

Een kolossaal beursbedrijf zal vooral inzetten op grote bedrijven. Kleinere -bestaande en nieuwe- beursfondsen zijn minder profijtelijk en krijgen dus minder aandacht.

Dat bleek enige tijd geleden al toen Euronext de transactiekosten voor grote fondsen verlaagde en voor kleine fondsen optrok.

Meer samenklontering
De vrijage van Deutsche met NYSE Euronext is niet de enige in beurzenland. Bijna gelijktijdig werd bekend dat de London Stock Exchange gaat fuseren met TMX Group, de uitbater van de beurs van Canada. De fusiegroep wordt een van de sterkste spelers in de handel in grondstoffen- en energieaandelen.

En ook de alternatieve platformen BATS en Chi-X spreken over een fusie.