VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voorlopig geen hosanna-stemming bij jaarcijferstroom

De jaarcijfers van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven worden gemiddeld niet erg enthousiast begroet. Beleggers zijn sceptisch of bedrijven duurdere grondstoffen kunnen doorberekenen.

Wat hebben Reed Elsevier, Shell, Randstad, Philips, Air France-KLM en TomTom met elkaar gemeen? De belangrijkste overeenkomst is dat beleggers de jaarcijfers van deze bedrijven hebben afgestraft.

ArcelorMittal, AkzoNobel en Heineken staan aan de andere kant van het spectrum met positieve koersreacties op de getoonde resultaten. Nemen we ook de wat kleinere bedrijven mee dan kan niet anders geconcludeerd worden dat de meeste aandelen zakken na de cijferpublicatie.

Pricing power
Het gaat te ver om keiharde conclusies te trekken uit de directe reacties op de cijfers. Wellicht dat beleggers in dalers als Randstad, Air France/KLM en TomTom wat al te ver op de muziek vooruit waren gelopen. Maar waarschijnlijker is dat beleggers twijfelen over de pricing power van deze bedrijven. Verdere prijsverhogingen zou bij deze bedrijven wel eens klanten en dus omzet kunnen kosten.

Ondanks de terughoudende reacties van beleggers op de jaarcijfers zien analisten van Theodoor Gilissen nog wel wat opwaartse ruimte voor de aandelenbeurzen. Aandelen zijn volgens de vermogensbeheerder nog niet overdreven duur, echt hoge koers-winstverhoudingen zijn zeldzaam. Er kan dus nog wat bij, maar dan moet de winstgroei door zetten.