VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Exploderende grondstofprijzen vreten bedrijfswinsten op

Grondstoffenprijzen zorgen voor sterke druk op de marges van ondernemingen. Het is de vraag of de markt daar voldoende rekening mee houdt.

Het is een wereldwijd fenomeen. Van Unilever tot Nutreco, van Wavin tot Ford en van Procter & Gamble tot Kraft.

Het vierde kwartaal laat sterk zien dat veel ondernemingen last hebben van de stijgende grondstofprijzen.

In de afgelopen 12 maanden stegen de prijzen van grondstoffen gemiddeld met 40 procent. Vooral agrarische producten (60 procent) lieten forse prijsstijgingen zien.

Zo gingen katoen en maïs door het dak met respectievelijk 142 procent en 90 procent. Volgens veel marktvorsers en investeerders, waaronder Jim Rogers, is het einde van de stijging nog niet in zicht.

Voedselmakers in de knel
Daar kan het herstel van de omzet van veel bedrijven niet tegenop. Neem voedselproducent Kraft dat de omzet zag stijgen met 30 procent, maar toch 500 miljoen dollar afgesnoept zag van de nettowinst door de duurdere grondstoffen. Concurrent Procter & Gamble zag zelfs een miljard van de winst verdwijnen.

Dichter bij huis zag Unilever-topman Paul Polman de marges met 20 basispunten dalen door de grondstofhausse. Voor zijn lagere kwartaalwinst gaf hij overigens speculanten de schuld die ‘ten koste van gewone mensen korte termijn winsten maken'.
Portefeuille wapenen tegen hoge grondstofprijzen
-Vrijwel alle ondernemingen worden in meer of mindere mate geraakt door stijgende commodity prijzen.

Het hardst geraakt worden bedrijven die direct de onbewerkte grondstoffen afnemen als voedingsproducenten (bijvoorbeeld Unilever) en automakers (bijvoorbeeld Ford).

-Het is goed daar rekening mee te houden in samenstelling van de portefeuille.

-Door zelf direct in grondstoffen te beleggen kunnen eventuele klappen in de aandelenportefeuille worden opgevangen.

Geen uitweg
De grondstofhause zal de topmannen dit jaar behoorlijk wat nachtrust kosten. Het kostenmes is door het vele snijden in de crisis bot geworden, waardoor de truc is uitgewerkt om de marge op te krikken.

Wie niet wil interen op de marge zal de hogere grondstofkosten door moeten berekenen aan de klant.

Maar dat vergt pricing power en dus een sterk merk anders lopen klanten weg. Zelfs bij Unilever, dat veel in haar merkenportefeuille investeert, lukt dit bijvoorbeeld maar in beperkte mate. 

Naar verwachting zal de marge met een kleine procent in 2011 zal dalen. Het laat zich raden dat bij kleine ondernemingen met minder marktmacht de klappen aanzienlijk harder aankomen.

Toch geen aandelenjaar
Houden analisten, , wel rekening met deze ontwikkeling? Het antwoord lijkt nee.

Natuurlijk zal de omzet bij verder economisch herstel toenemen. Maar wie het lijntje van de margestijging in 2010 eenvoudigweg doortrekt naar 2011, zoals veel analisten doen, lijkt te weinig rekening te houden met de factor grondstoffen.