VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beursgang kan Volker Wessels aan gewenste groei helpen

Volker Wessels keert mogelijk terug naar de beurs. Het bedrijf is al langer op overnamepad, maar heeft blijkbaar iets nog spannender in gedachten.

Bij een grote overname zou Volker Wessels kapitaal moeten ophalen en kan een beursgang de gewezen weg zijn.

Dat zeggen bestuursvoorzitter Gerard van de Aast en financieel directeur Jolanda Poots in de Financiële Telegraaf.
Binnen een jaar hoeven beleggers het bouwbedrijf op de beurs.

Volker Wessels verliet in 2003 de beurs na een succesvol bod van de familie Wessels. Omdat de beurswaardering achterbleef bij de groei van het eigen vermogen waren de Wessels bang voor een buitenlandse overname of dat een koper het geheel zou opsplitsen.

Rollen omgedraaid
Nu zijn de rollen omgedraaid. Volker Wessels is naar omstandigheden goed door de crisis gekomen en zou mogelijk met een relatief hoger gewaardeerd aandeel op overnamepad kunnen gaan.

In het algemeen ligt de bouwsector er slecht bij en dat kan een beursgang gecombineerd met een omvangrijke emissie lastig maken. Aan de andere kant is het misschien juist wel een goede tijd om bedrijven over te nemen. Volker Wessels is al langer op pad. Zo nam het onlangs bijna alle bouwprojecten over van het failliete bouwbedrijf Midreth.

Superieur
Volker Wessels verwacht over 2010 een omzet van circa 4,2 miljard en een operationele marge van circa 4,5 procent. BAM is tweemaal groter dan Volker Wessels, maar komt niet verder dan een operationele marge van circa 2,4 procent.

Heijmans zet ongeveer de helft van Volker Wessels om en is met een marge van circa 2 procent nog minder winstgevend. Ballast Nedam is de kleinste en tevens minst winstgevende beursgenoteerde bouwer.

Waar andere ontwikkelende bouwers hard zijn geraakt door de malaise in de woningmarkt, houdt Volker Wessels zich redelijk staande omdat het actief is in het minder dure woningsegment. Goede prestaties zijn er ook bij energie-, water- en telecomprojecten (bijvoorbeeld glasvezel), tezamen toch goed voor circa een kwart van de concernomzet.

Net als andere spelers heeft Volker Wessels het wel moeilijk bij wegen en spoorwerkzaamheden.

Schulden laag
De balans van het Rotterdamse Volker Wessels staat er relatief goed voor. De solvabiliteit bedraagt circa 27 procent. BAM (18,6 procent solvabiliteit) en Heijmans (33 procent) hebben omvangrijke emissies moeten doen om het hooft boven water te houden. Ballast Nedam heeft ook geen emissie gedaan maar de solvabiliteit bedraagt dan ook slechts 15 procent.

De overname van een andere beursgenoteerde bouwer is niet onmogelijk, maar echt realistisch lijkt het ook niet. Er zijn genoeg grote bouwers in Nederland die niet beursgenoteerd zijn en prooi kunnen worden van Volker Wessels.

Praktisch lijkt Volker Wessels de overgang naar een beursbedrijf eenvoudig te kunnen maken. CFO Poots benadrukt dat het bedrijf boekhoudt volgens de IFRS-standaarden en dat het opereert onder een ‘beursregime' van transparantie en verantwoording.

De familie Wessels houdt 42,5 procent van de aandelen, een vergelijkbaar belang is in handen van durfkapitalist CVC Capital en het management bezit 15 procent van de stukken.

Via een beursgang kan het bedrijf sneller groeien, maar misschien hopen de grootaandeelhouders juist wel dat een beursnotering een overname van Volker Wessels zelf eenvoudiger maakt.

Een beursgang kan voor CVC ook een exitmogelijkheid betekenen.

Voor een goede prijs is alles te koop. Dat gold in 2003 en dat zal nooit anders zijn.