VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Arcadis verrast met sterke autonome omzetgroei in vierde kwartaal

Na bijna twee jaar van autonome krimp groeit Arcadis weer op eigen kracht. In het vierde kwartaal van 2010 lag de autonome groei zelfs op 5 procent. Ter compensatie van de zwakke Europese markt zoekt Arcadis naar expansie in opkomende landen.

Door de gunstige autonome ontwikkeling heeft Arcadis het afgelopen jaar de omzetgrens van 2 miljard euro geslecht, precies vijf jaar nadat de grens van 1 miljard werd gepasseerd.

Zelfs ten tijde van de crisis is Arcadis gegroeid en wist het de winstmarge op ten doelgestelde 10 procent te handhaven. De laatste jaren moest dat wel van overnames komen. Met acquisities heeft Arcadis een uitstekend sterk track record.

Een sterke prestatie die het concern onder meer toeschrijft aan de spreiding van de activiteiten, een focus op diensten hoger in de waardeketen en succesvolle overnames. Arcadis staat er daardoor goed voor en kijkt nadrukkelijk naar nieuwe acquisitiemogelijkheden.

Bij overnames kijkt het concern uit Arnhem vooral naar de markten waar het de laatste jaren sterke groei heeft doorgemaakt en dat is in de opkomende economieën als Brazilië, Chili, Azië, het Midden-Oosten en eventueel de Verenigde Staten. Een overname in Europa sluit bestuursvoorzitter Harrie Noy ook niet uit, maar verdient logischerwijs minder de voorkeur.

Cijfers boven verwachting
De cijfers over het vierde kwartaal 2010 liggen bovenverwachting. Tegenover een betere winstgevendheid in de Amerikaanse milieumarkt en goede prestaties in Zuid-Amerika (Brazilië) en Azië alsmede van het wereldwijd opererende ontwerpbureau RTKL, staan nog altijd lagere winsten in de meeste Europese landen, uitgezonderd Duitsland.

In Europa kampt Arcadis met omzetdaling en prijserosie vooral door druk op de budgetten van lokale overheden. In Zuid-Amerika profiteert Arcadis van de omvangrijke investeringen in mijnbouw en energie.

De nettowinst kwam in het vierde kwartaal uit op 23,7 miljoen euro (+1 procent), tegen een consensusverwachting van 22,3 miljoen. De stevige 5 procent autonome groei in de laatste drie maanden komt grotendeels door de start van grote bodemsaneringsprojecten in de Verenigde Staten.

Over het gehele jaar is er sprake van een vlakke autonome omzetgroei en een stijging van de netto operationele winst met 6 procent tot 78,4 miljoen. Per aandeel vertaalt zich dat in een nettowinst van 1,19 euro (2009: 1,18 euro). Arcadis stelt voor het dividend met 2 cent te verhogen tot 0,47 euro, waarmee dan 40 procent van het behaalde resultaat wordt uitgekeerd.

Gematigd positief
Ondanks het sterk verlopen vierde kwartaal, blijft Noy wat voorzichtig voor 2011. Private investeringen trekken weer aan, maar daar staan bezuinigingen van de Europese en waarschijnlijk ook de Amerikaanse overheden tegenover. Noy kan de impact hiervan moeilijk inschatten. Arcadis betrekt circa de helft van de omzet uit de publieke sector. 

Vooral de Europese inframarkt is wat onzeker, maar dat wordt opgevangen door positiever vooruitzichten in het Europese gebouwen- en milieusegment, met name vanwege meer private investeringen. Verder blijven de opkomende markten een gunstig beeld geven. In Brazilië verwacht Noy dit jaar zelfs een dubbelcijferige autonome omzetgroei.

Per saldo gaat Arcadis voor dit jaar uit van een verdere toename van omzet en winst. Analisten vinden dat wat aan de voorzichtige kant, temeer omdat het orderboek 9 procent dikker is dan een jaar geleden.

Bovendien heeft Arcadis zelf behoorlijk ambitieuze doelstellingen staan. In de periode 2011-2013 wordt gestreefd naar een jaarlijkse autonome omzetgroei van 5-7 procent. De opkomende economieën, goed voor slechts circa 10 procent van de Arcadis omzet, zullen dit weer moeten waarmaken.




Gerelateerde artikelen