VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Snel schakelen in Europa: het kan dus wel

Als jullie de broekriem nog wat harder aantrekken dan betalen wij het bijpassend dieet. Dat is zo ongeveer de overeenkomst die de noordelijke Eurolanden hebben gemaakt met hun zuidelijke collega's. En dat ging snel.

Het moet gezegd, de Europese regeringsleiders waren tijdens een ingelaste Eurotop afgelopen weekend. Opvallend snel. Verrassend snel.

De ontmoeting afgelopen weekend had een prelude moeten worden voor een serie spannende vergaderingen over twee weken. Dan zouden beslissingen genomen moeten worden om eurolanden in problemen binnenboord te houden en tegelijk te werken aan herstel. Beide zaken lijkt nu al gelukt.

Maatregelen op een rij
Spanje, Portugal en Griekenland hebben beloofd nog harder te gaan werken om de eigen begroting op orde te krijgen. Ook zijn zij akkoord om een te hoge staatsschuld terug te schroeven binnen een vaste termijn.

In ruil daarvoor storten landen als Duitsland, Frankrijk en Nederland miljarden in een steunfonds en mag een land als Griekenland eerder ontvangen steun later en tegen een verlaagde rente terug betalen. Geen overbodige luxe overigens, want vandaag bleek dat de Griekse economie dan eerder gedacht.

Rust
Reden nummer één dat Europese regeringsleiders de belangrijkste besluiten al zo snel in de grondverf hebben gezet is duidelijk: rust. En wel rust op de financiële markten. Na noodsteun aan Griekenland en Ierland was het buitengewoon onrustig op de markten. Geruchten over toenemende problemen in bijvoorbeeld Portugal, Spanje en Italië deed de rentes op de staatsleningen van die landen flink stijgen.

En nog erger: er werd openlijk aan of het eerdere noodfonds van de Eurolanden wel fors genoeg was. Een slag in het gezicht van de samenwerkende eurolanden die een eerder pakket met hadden gepresenteerd als het definitieve einde aan onzekerheid over de euro.

Onder die druk blijken Europese politici elkaar toch sneller te vinden dan voorheen gedacht, ondanks de gevoeligheden in de thuislanden. Zo moet bondskanselier Merkel rekening houden met de scepsis over steun aan verkwistende landen in eigen land. En ook premier Rutte moet de euroscepsis in eigen land te lijf.

Markten positief verrast
Desondanks, resultaat zonder deadline te overschrijden maar juist lang voor het uur U. De financiële markten lijken het te waarderen. Rentes op Grieks, Portugees en Spaanse staatspapier lopen flink terug (maar blijven hoog). En ook op de aandelenmarkten is wat terug te zien van opluchting.

Financiële aandelen profiteren een beetje. Het gevaar van (verder) afboeken op belangen in zuidelijke landen is flink kleiner. Maar de catastrofe in Japan drukt hen toch in het rood, vooral van concerns met een flinke verzekeringspoot.