VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Handelsvolumes exploderen door onrust in Japan en Midden-Oosten

De onrust op de aandelenmarkten gaat gepaard met extreem hoge handelsomzetten. Waar in Japan de Nikkei flink heeft ingeleverd, valt de koersdaling van de AEX nog mee.

Japan, het Midden-Oosten, de Europese schuldenproblematiek, zorgen over inflatie en groeimotor China. Zoveel ellende en slecht nieuws in de wereld is veel beleggers te machtig geworden, maar blijkbaar staan daar weer koopjesjagers tegenover. 

Een blik op de meest liquide Amsterdamse indices, de AEX en de AMX, leert dat de handelsvolumes de afgelopen maanden stevig zijn opgelopen.

De dag dat de index in Japan 10,5 procent prijsgaf werden er in de hoofdfondsen in Amsterdam wel 100 tot wel 150 procent meer gehandeld dan gemiddeld over de afgelopen zes maanden.

Volumes extra hoog in oliefondsen
De hoge volumes zijn een welkome inkomstenbron voor de beurzen zelf en de banken die verdienen aan transactiekosten. Voor beleggers is het vooral een uiting van grote onzekerheid.

Hoge omzetten zijn met name te zien bij de oliegerelateerde aandelen Fugro, Royal Dutch Shell, de financials Aegon, ING en luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. Opvallend zijn de hoge omzetten bij de vastgoedfondsen Corio, VastNed Retail en Wereldhave.

Waarschijnlijk helpen ook de aanstaande expiratie van opties een rol bij de hoge volumes op de beurs. Traditioneel zorgen deze voor extra handel op de beurs. Dat neemt niet weg dat de volumes extreem zijn gepiekt deze maand en al enkele maanden een stijgende lijn vertonen.

Naschokken
Dat de koersdaling tot op heden beperkt blijft, komt doordat er wel degelijk koopjesjagers in de markt zijn. De olieprijs blijft wat hangen wat gunstig is voor de inflatie en de bedrijfswinsten.

Juist omdat er ook genoeg kopers zijn kunnen dergelijke hoge handelsvolumes zich voordoen. Bovendien houden zij de koersdaling redelijk beperkt.

Grote kans dat de beweeglijkheid en de handelsvolumes de komende tijd op een hoog niveau zullen blijven. Het zal nog wel enige tijd duren voordat de balans van de schade in Japan opgemaakt kan worden. Verder lijkt de situatie in het Midden-Oosten nog lang niet ten einde en speelt nog altijd de Europese schuldenproblematiek.

Knippen en scheren
Het verleden heeft geleerd dat beurzen ook weer herstellen van rampen. De koersdaling na de val van Lehman Brothers heeft de AEX nog niet goedgemaakt, maar gebeurtenissen lopen natuurlijk door elkaar heen.

In het algemeen is het lastig via timing een slaatje uit dergelijke ontwikkelingen te slaan. Blijven zitten is vaak de beste optie. Zo wordt voorkomen dat wordt verkocht en de koersen daarna weer stijgen dan wel te vroeg wordt ingestapt. Door niet te handelen wordt in ieder geval transactiekosten bespaard.

Beleggers die wachten met instappen totdat alle ellende de wereld uit is, kunnen dat veelal doen tot zij een ons wegen. Door de globalisering, de verwevenheid van kapitaalmarkten en de grote vlucht van internationaal beleggen, zullen aandelenmarkten alleen maar meer gaan reageren op alles wat beweegt.