VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandelenbeleggers blijken weinig actieve handelaren

Aandelen blijven onder beleggers de populairste beleggersvorm. Beleggers kopen deze effecten vooral voor de lange termijn. Actieve handel vindt vooral plaats in futures en opties.

Dat blijkt uit bestudering van meer dan 10.000 beleggingsportefeuilles door online vergelijkingssite .

Via de kunnen beleggers in korte tijd de broker vinden die in het beste past bij hun specifieke portefeuille.

Bestudering van ruim 10.000 portefeuilles leert dat ruim 80 procent van de beleggers aandelen bezit. Een kwart van de beleggers heeft ook beleggingsfondsen of opties in haar portefeuille.

Aandelen populairste beleggingsvorm 
 

Trackers, die steeds populairder zouden worden, zijn inmiddels door ruim 7% van de beleggers in haar portefeuille opgenomen.

Transacties
Beleggers lijken aandelen vooral voor de langere termijn aan te kopen. Het aantal aandelentransacties is relatief laag. De meeste handel vindt plaats in futures.

 Meeste handel in futures
 

Futures worden gevolgd door opties en hefboomproducten als turbo's, speeders en sprinters.

Bovenstaande resultaten laten meteen zien waarom brokers en banken vooral inzetten op handel in opties, turbo's en futures. Veel handel betekent omzet voor brokers.

Grote rol bewaarloon
Maar ook aan beleggers die vrijwel niet handelen weten veel banken geld te verdienen. Het merendeel van de aanbieders brengt beleggers bewaarloon in rekening.

Bewaarloon zijn de kosten die door een broker voor het bewaren van effecten in rekening worden gebracht. Het bestaat veelal uit een percentage van het totale belegd vermogen.

Bewaarloon per bank (tarieven mei 2010) 
 

De hoogte van die ‘vaste' kosten zijn zeker voor langetermijnbeleggers het vergelijken waard. Hoe groter het vermogen en hoe minder handel, des te groter de invloed van het bewaarloon op de totale kosten van beleggen.

Vooral beleggers in obligaties hebben een groot belegd vermogen en moeten rekening houden met dit bewaarloon.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net