VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bestuur Shell krijgt via omweg toch groene bonus

De verwijdering van Shell uit de Dow Jones duurzaamheidsindex leek bestuurders geld te kosten. Nu blijkt dat de commissarissen van Shell het verlies van de groene bonus compenseren  met een extraatje.

De mis door verwijdering van het bedrijf uit de duurzaamheidindex van de Dow Jones. Dit stond begin maart in een brief aan aandeelhouders van Hans Wijers, die bij Shell over de beloning gaat.

Wat de AkzoNobel topman daarbij vergeet te vermelden is dat hij het misgelopen bedrag via een omweg terug geeft aan de Shell bestuurders.

Zodoende krijgt topman Peter Voser  een korte termijn bonus overgemaakt van 3,75 miljoen euro. Dit is exact 250 procent van zijn basissalaris: precies het maximum voor de korte termijn bonus.  Hoe kan dit?

Rekenen met Wijers
Makkelijk is het sommetje niet, aangezien het beloningsbeleid van Shell nog altijd complex is. De formule voor de bonus is het product van het basissalaris, de targetbonus en een score. De eerste twee zijn bekend: het basissalaris bedraagt 1,5 miljoen en de targetbonus bedraagt 150 procent.

De ‘score’ is ingewikkelder en bestaat uit het (gewogen) gemiddelde van financiële-, operationele- en duurzaamheiddoelstellingen. De ‘scoreoverzicht’ in het jaarverslag laat, zoals Wijers ons beloofde, zien dat de score achter de duurzaamheidindex keurig op nul is gezet. Alles bij elkaar bedraagt de score 1,37.

Het sommetje is dus 1,5 miljoen maal 150 procent, maal 1,37, oftewel een kleine 3 miljoen euro.  Het verschil tussen dit bedrag en 3,75 miljoen euro, een kleine 7 ton euro, is de ‘individuele prestatie aanpassing’ van de commissarissen. Het verschil bij de overige bestuurders Malcom Brinded en Simon Henry bedraagt respectievelijk  5 en 2 ton euro.

Met de in de pers ‘streng’ genoemde valt het dus wel mee.

Volgend jaar beter
In 2009 waren aandeelhouders woedend toen commissarissen twee keer op rij hun discretionaire bevoegdheid gebruikten om bonussen uit te keren waarvoor de doelen waren gemist.

Wijers laat de Dow Jones duurzaamheidsindex vanaf dit jaar uit het beloningsbeleid. De oliegigant gaat de bonus vanaf nu relateren aan meer naar binnen gerichte criteria als water en energiegebruik.

LEES MEER:

3 februari 2011

 22 oktober 2010

 22 oktober 2010