VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Olievoorspeller helpt de toekomst een handje

Meer dan de helft van de Nederlanders is niet tevreden over de voorspellingen van weermannen en –vrouwen, zo blijkt uit onderzoek.

Die cijfers zouden ongetwijfeld anders uitvallen als weervoorspellers persoonlijk invloed kunnen uitoefenen op het weer van morgen. Piet Paulusma die half november een zomerse stranddag kan forceren: dat scheelt behoorlijk in populariteit.

De financiële wereld kent al lang dit soort supermetereologen. Voorspellingen van Warren Buffett of obligatiegoeroe Bill Gross maken alleen al een goede kans op uitkomen omdat de afzenders zoveel autoriteit genieten.
Ook zakenbank Goldman Sachs heeft zijn eigen magiër in huis.

Jeffrey Currie, hoofdanalist van het grondstoffenteam van Goldman, staat te boek als de machtigste man in de oliemarkt. Currie, voormalig hoogleraar aan de universiteit van Chicago, kan de markten in beweging zetten.

Een koop- of verkoopadvies van de 44-jarige Amerikaan brengt beleggers in beweging en daarmee de olieprijs.
Currie dankt zijn ijzersterke reputatie aan een paar juiste voorspellingen in de afgelopen jaren.

In juli 2007, toen de olieprijs rond 74 dollar schommelde, voorspelde hij dat de prijzen snel boven 90 dollar zouden pieken. Drie maanden later kreeg Currie gelijk en ook zijn daaropvolgende prijsdaling bleek accuraat.

Dit jaar mikte Currie opnieuw goed. In februari voorspelde hij –correct- dat de olieprijs tot 110 dollar zou stijgen. In april gaf hij een verkoopadvies, weer raak.

Sinds kort is de Goldman Sachs-analist weer optimistisch over olie en andere grondstoffen. Currie ziet de olieprijs richting 130 dollar per vat gaan.

Of de accurate olievisies Goldman Sachs geliefd maken in de markt valt te betwijfelen. De zakenbank is immers geen onafhankelijke partij op de grondstoffenmarkten, maar één van de grootste spelers in het spel van vraag en aanbod. En dan wordt voorspellen al snel gezien als een vorm van manipuleren.