VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Financiële schandalen dwingen Nederlanders tot eigen initiatief

Een reeks schandalen heeft het vertrouwen van Nederlanders in de financiële sector een fikse deuk bezorgd. Het is tijd om zelf het heft in handen te nemen. De VEB geeft een handvat. Met een nieuw boek.

Legio Lease, kredietcrisis en woekerpolissen. Nederlanders hebben op financieel gebied de nodige debacles voor de kiezen gekregen.

Als er iets te leren is uit die onverkwikkelijke affaires dan is het wel zelfbenoemde financiële experts en adviseurs behoorlijk aan geloofwaardigheid hebben moeten inboeten.

Het beste vaccin tegen nieuwe tegenspoed heeft iedereen zelf in huis: kennis. Door zelf het heft in handen te nemen wordt het veel eenvoudiger nieuwe valkuilen te vermijden.

Maar helemaal op eigen houtje hoeft dat niet. VEB-econoom Patrick Beijersbergen lanceert nu het boek "Wat en Hoe met Geld." Het is een toegankelijk overzicht van financiele lessen die iedere Nederlander zou moeten trekken.

Een kort gesprek met de auteur, Patrick Beijerbergen.

Patrick, kun je in het kort toelichten waar het boek over gaat?
"Dit boek gaat over geld, en dan vooral over wat je er allemaal wel en niet mee kan. Er komen allerlei zaken aan de orde die met geld te maken hebben: sparen, lenen, beleggen, maar ook pensioen, verzekeren en een beetje economie.


De zaken zijn praktisch uitgelegd. Er worden verschillende actuele onderwerpen besproken waar mensen vandaag de dag mee te maken hebben, dat loopt uiteen van het nu opkomende banksparen tot het pensioengat en de beurs."

Je zou zeggen dat de meeste mensen wel thuis zijn in die onderwerpen.
"Veel mensen weten wel iets van deze zaken. Maar vaak ontbreekt de basis en die is hard nodig. De aanbieders van financiële producten, zoals banken, bestoken klanten steeds vaker met meer en complexere producten. Je moet dan stevig in je schoenen staan om de juiste afwegingen te maken."

Nederlanders moeten steeds meer beslissingen over hun financiën zelf nemen, bijvoorbeeld als het om de oude dag gaat. Ze lijken daar niet erg hard mee bezig. Is dat typerend voor Nederland?
"Ik denk dat de interesse voor bijvoorbeeld pensioenen begint toe te nemen. De problemen bij een aantal pensioenfondsen heeft mensen eerst geschokt. Daarna is men gaan beseffen dat eigen initiatief vereist is.

Aan de andere kant, uit onderzoek blijkt dat Nederlanders hun eigen kennis over financiën overschatten. Bovendien zijn ze minder geïnteresseerd in geldzaken dan mensen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Japan.

Ik ben ervan overtuigd dat dit gaat veranderen. Ik hoop dat dit boek veel mensen een laatste zetje geeft."