VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Gedupeerde beleggers Wijs & Van Oostveen staan voor keuze

Tweeënhalf jaar na het faillissement van zakenbank Lehman Brothers kunnen gedupeerde bezitters van zogenoemde Lehman Notes hun stukken verkopen. Dat is een kwestie van haast en veel onzekerheden.

Als de vlag de lading zou dekken dan hadden kopers van garantieproducten als Dutch Power Notes, Garantie Bonus Notes en Beste Koers Notes nu een solide belegging in handen.

Vermogensbeheerder Wijs & van Oostveen verkocht voor miljoenen euro's aan gestructureerde beleggingsproducten met dergelijke bloemrijke namen.

Twintig van die producten (deze lijst) hadden een desastreuze overeenkomst. Ze bleken uitgegeven door de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers.

Met de ondergang van deze zakenbank verdampte ook een groot deel van de beleggingen die Lehman had uitgegeven. Maar niet alles. Uit de failliete boedel van Lehman heeft de Amerikaanse curator inmiddels voor ongeveer 61 miljard dollar aan bezittingen kunnen identificeren. (In een reactie wil de curator van de Nederlandse dochter van Lehman, Lehman Brothers Treasury BV, graag benadrukken dat het hier gaat om bezittingen van de Amerikaanse moedervennootschap van Lehman).

Dat is een schijntje vergeleken bij de claims die zijn ingediend door
De van W & O 
Agri Protect Notes
Beste Koers Notes
China & India Notes
China Security Notes 4
China Security Notes 5
Dutch Power Notes 7
Dutch Power Notes 8
Dutch Power Notes 10
Dutch Power Notes 11
Dutch Power Notes 12
Dutch Power notes 13
EEI Notes 1
Garantie Bonus Notes 5
Garantie Bonus Notes 6
Garantie Bonus Notes 9
Green Power Notes
Global Emerging Markets Notes
Rente Plus Notes 1
Rente Garant Notes 1
Rente Garant Notes 2
gedupeerden. In totaal hebben schuldeisers, waaronder houders van garantieproducten, voor 322 miljard dollar aan goedgekeurde claims bij de curator ingediend.

In het gunstigste geval zullen de eerste restanten van de Lehman-boedel al vanaf 14 oktober aanstaande verdeeld kunnen worden. Het zal dan mogelijk om een eerste betaling gaan in 2012.

Het zal waarschijnlijk veel langer duren voordat u het hele bedrag, dus het deel van de boedel dat nog geliquideerd moet worden ontvangt.

Voor beleggers die Lehman Notes hebben gekocht via Wijs & Van Oostveen is een eerdere datum van belang:

Woensdag 23 maart.

Een korte uitleg:

Wat is er met die datum van 23 maart?
In aanloop op een mogelijke verdeling van de boedel heeft Wijs & Van Oostveen zijn klanten met Notes een brief gestuurd met het aanbod de Lehman Notes op te kopen.

Wijs & Van Oostveen bundelt de Notes, feitelijk claims op stukken Lehman-boedel, en verkoopt ze aan professionele partijen zoals zakenbanken en hedgefunds.

Wijs & Van Oostveen biedt klanten tot circa 22 procent (in een aantal gevallen veel minder) van de oorspronkelijke waarde voor de Notes. Klanten moeten uiterlijk 23 maart reageren als ze willen verkopen.

Kan ik niet zelf die stukken op de markt verkopen?
Nee, dat kan niet. Particuliere beleggers (enkele uitzonderingen daar gelaten) hebben geen directe toegang hebben tot de markt waarop claims worden verhandeld. Dat is het terrein van hedgefondsen en zakenbanken als Goldman Sachs.

Is het aanbod van Wijs & Van Oostveen goed te noemen?
Daar is, spijtig genoeg, geen eenduidig antwoord op te geven. De handel in Lehman claims vindt niet plaats in een ‘soepel' draaiende omgeving, zoals bijvoorbeeld de aandelenbeurs. Het gaat om secundaire illiquide markten.

Prijsvorming is hier onduidelijk en ondoorzichtig. Veel hangt af van het type schuldpapier (bijvoorbeeld met of zonder kapitaalgarantie) waar de claim op rust en wat de bieder er voor wil geven.

Een factor die ook meespeelt is dat de waarde van de boedel de komende jaren nog kan fluctueren omdat nog niet alle bezittingen van Lehman zijn geliquideerd. Zo heeft Lehman nog een fors pakket effecten en gestructureerde producten op de balans staan, waarvan de waarde de komende jaren nog kan stijgen of dalen.

Zijn er dan helemaal geen handvatten te geven?
U moet als bezitter zelf de beslissing nemen of u de Lehman Notes aan Wijs & Van Oostveen aanbiedt. Tot nu is het de enige partij die op de gemankeerde garantieproducten biedt. Of zij de enige blijven moet nog blijken. Wellicht zien ook andere partijen brood in de claimhandel.

Het is voorstelbaar dat Note-houders het ‘Lehman-hoofdstuk' willen afsluiten en gewoon nog wat geld willen zien op korte termijn. Dat zou ze kunnen bewegen om in te gaan op het aanbod van Wijs & van Oostveen.

Toch biedt dat geen zekerheid dat u de stukken kwijt bent. De vermogensbeheerder gaat proberen de stukken te verkopen. Dat kan lukken, maar soms ook niet. Dat geldt zeker als u een zogenoemde limiet meegeeft, een minimale prijs die u wenst te ontvangen voor uw stukken.

Lukt het niet dan zijn er twee mogelijkheden. Of u wacht op uitbetaling uit de boedel. Maar wellicht dat er naast Wijs & Van Oostveen later nog een andere partij een bod op uw stukken doet.

Nog een aspect om te bedenken: in het geval dat uw claims verkocht zal de koper een specialistisch hedgefund of zakenbank zijn. Dit zijn geen filantropische instellingen. Ze hopen te verdienen aan de transactie. Ze betalen minder voor hun vordering dan de opbrengst zal zijn en speculeren zodoende op een hogere uitkomst.

Meer informatie online voor de fijnproevers
-Op de website van de Amerikaanse curator kan men de fair value vinden van de vordering:
-Ruzie tussen grote partijen over handel in Lehman Notes: