VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Klant stelt bonus bankier centraal

‘De klant centraal' is het motto in de financiële wereld. Die klant is de recente crisis nog niet vergeten. Bestuurders die dat begrijpen krijgen het voordeel van de twijfel, de rest zo nodig een publieke schobbering.

Het is zonder meer de week van de bonus. Of misschien wel de week van de niet-uitgekeerde bonus.

Eerst besloot ING-topman Jan Hommen na grote maatschappelijke verontwaardiging.

Nu blijkt minister van financiën De Jager eerder dit jaar te hebben dat bestuurders van staatsbank ABN Amro een bonus zouden opstrijken.

Orde van de dag
Terwijl bankiers de recente financiële bijna-ondergang achter zich willen laten om over te gaan tot de orde van de dag, is de bevolking de ellende en noodzakelijke steun met belastinggeld nog niet vergeten.

"De klant weer centraal" is het motto in de financiële wereld. Dat klinkt mooi voor veel consumenten, maar in dat geval moeten bankiers de gevoelens kunnen onderkennen die leven bij hun klanten.

De discussie over bonussen is een eerste krachtmeting. Excessieve beloning van bankiers wordt als een van de oorzaken van de afgelopen crisis gezien. De financiële sector koppelde de hang naar forse winsten aan veel te grote risico's om zo de maximale extra beloning te pakken. '

De gevolgen zijn bekend. Bij veel banken moest de overheid met belastinggeld bijspringen om de zaak overeind te houden. Veel topbestuurders, niet alleen van banken, zagen in die tijd af van hun bonus of loonsverhoging (soms definitief, regelmatig werd de beloning ook gewoon doorgeschoven naar betere tijden).
 De uitzondering
De terughoudendheid met de bonussen uit de crisisjaren leek (tot deze week) voorbij in de financiële wereld. Er is een uitzondering.

Oswald Grübel, de topman van de Zwitserse bank UBS, bonus over 2010.

Maar hij is een uitzondering.

Of toch niet
Maar die tijd is voorbij, zo denken bankiers. Er worden weer forse winsten gemaakt en staatsteun wordt beetje bij beetje terug betaald. Tijd om over te gaan tot de orde van de dag.

Topman Bob Diamond de Britse Barclays Bank  het zo begin dit jaar: bankiers hoeven zich niet langer te excuseren voor de bonussen die ze ontvangen. De tijd van excuses was voorbij.

Heel veel verder had de nieuwe Barclays-baas er niet naast kunnen zitten. Het recente bonus-tumult laat zien dat klanten geen genoegen meer nemen met de megawinsten die banken rapporteren als graadmeter van succes.

Die winsten boekten ze in de aanloop naar de crisis, juist toen werd de voedingsbodem voor de enorme probleem gelegd. Sterker nog, miljardenwinsten worden gezien als een signaal dat de klant nog steeds niet centraal staat.
Banken zullen meer moeten doen om spaarders en beleggers duidelijk te maken dat ze geleerd hebben van de crisis. Eerst fouten toegeven, dan duidelijk maken dat je er van leert.

Bij ING is dat besef door schade en schande doorgedrongen deze week. En dat terwijl de bank toch al de nodige ervaring had opgedaan met beloningsperikelen. Twee jaar geleden riep ceo Jan Hommen de top 1200 medewerkers van de bank op de bonus vrijwillig terug te storten.

In diezelfde periode, net na de ontvangen miljardensteun van de staat, bleek de nieuwe financiële topman Patrick Flynn maximaal 1,3 miljoen euro aan tekengeld te ontvangen. Ook toen veel tumult, vermindering van de beloning en een belofte om beter te luisteren.

Ook beleggers
Ook veel particuliere beleggers, ook hard getroffen in crisistijd, roepen de bonussen weerstand op, zo blijkt uit de vele reacties op internetsites en -fora. Ook zij hebben redenen zich zorgen te maken over bestuurders die misschien netjes de regels volgen maar zich intussen weinig empatisch tonen.

Het zou kunnen betekenen dat zij zich niet veel gelegen laten liggen aan de mening van aandeelhouders. Om over de reputatieschade van maatschappelijk tumult nog maar te zwijgen.