VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Eenvoudige variant verslaat AEX met tientallen procenten

Een andere beleggingsaanpak van de fondsen in de AEX-index zou beleggers afgelopen tien jaar bijna 65 procent extra rendement hebben opgeleverd.

Uit onderzoek van de VEB blijkt dat een aanpassing van de rekenwijze een hoger rendement kan opleveren, terwijl het ook zorgt voor betere spreiding in de portefeuille van beleggers.

Een beursindex als de AEX is ontwikkeld om een deel van de markt te kunnen volgen. Bij de samenstelling van Amsterdamse hoofdgraadmeter wordt gekeken naar de marktwaarde van de individuele fondsen. Een groot bedrijf als Shell weegt daardoor twintig keer zwaarder mee dan Boskalis. Dit is uit het oogpunt van spreiding en rendement niet altijd handig.

De VEB onderzocht de rendementen in de afgelopen tien jaar als alle fondsen evenveel gewicht in de schaal zouden leggen. Die gelijk gewogen AEX zou in die periode bijna 50 procent zijn gestegen, terwijl de AEX in werkelijkheid met 15 procent is gedaald in die periode.

Beter door de crisis heen
Opvallend is dat de gelijk gewogen AEX veel stabieler door de recente crisisjaren zou zijn gegaan. In 2007 en 2008 waren de verliezen kleiner, terwijl deze index in 2009 veel harder steeg dan de werkelijke AEX.

De betere prestaties van een gelijkgewogen AEX-index staan niet op zichzelf. Eenzelfde exercitie met de S&P 500-index laat zien dat een gelijkgewogen variant ook hier tientallen procenten beter gepresteerd zou hebben.

Een optimaal renderende index is van groot belang voor indexbeleggers. Beleggen via trackers die nauwgezet een index volgen wordt steeds populairder. Deze beleggingsfondsen zijn over het algemeen ook veel goedkoper dan actief beheerde fondsen, waar beleggers ook opdraaien voor de salarissen van de fondsmanager en zijn team.
 
Vereniging van Effectenbezitters