VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AEX al volledig hersteld van Japan-drama

De veerkracht van de Westerse aandelenmarkten is opvallend. De nucleaire dreiging in Japan zorgde kortstondig voor een kleine koerscorrectie, maar de AEX heeft het verlies al weer geheel weggewerkt.

Slecht nieuws genoeg zou je zeggen en toch zijn beleggers bereid hun geld in aandelen te steken.

Sinds het drama in Japan op 11 maart begon zijn er zelfs genoeg Nederlandse aandelen die sindsdien alleen maar meer waard zijn geworden.

Naast Japan en het Midden-Oosten waart de Europese schuldencrisis nog altijd prominent rond en sijpelden er deze week slechte cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt binnen. Beleggers leggen het voorlopig allemaal naast zich neer.

Risico's inventariseren
Risico's voor Westerse bedrijven zijn er als gevolg van de tumult in het Midden-Oosten en het drama in Japan wel degelijk. Toch lijken beleggers vooral oog te hebben voor de globale ontwikkeling van de wereldeconomie en dat beeld ziet er nog altijd goed uit. De wereldhandel floreert en daar profiteert uiteindelijk iedereen van.

Bedrijven zijn kostenefficiënt, kunnen andere bedrijven overnemen en zijn gul met het uitbetalen van dividend. Vooral dat laatste maakt aandelen superieur tegenover andere beleggingscategorieën.

Olie wint
De Japanse economie krijgt hoe dan ook een flinke klap. Hoewel we hier over de derde economie van de wereld spreken, is Japan vooral gericht op export. Met andere woorden voor andere landen is Japan geen grote klant qua afzet.

Door de nucleaire ramp lijkt Japan ineens aangewezen meer traditionele energiebronnen te moeten gaan invoeren, zoals olie. Dat is goed nieuws voor de oliesector. De onrust in het Midden-Oosten stuwt tevens de prijs van het zwarte goud.

Niet verwonderlijk dat sinds 11 maart vooral de oliegerelateerde aandelen het goed doen. Fugro heeft vanaf 11 maar een plus laten zien van circa 4 procent, Royal Dutch van bijna 3 procent en SBM Offshore 4 procent.

Overige winnaars
Baggeraar Boskalis kan ook van het Japan-drama profiteren. Boskalis boekte onlangs ook nog bovenverwachting goede jaarcijfers waardoor het aandeel de laatste weken ruim 3 procent is gestegen.

Een goede performance wordt tevens neergezet door TenCate die met zijn kogelwerende materialen wellicht profiteert van de oorlog in het Midden-Oosten. Daarnaast is TenCate fabrikant van materiaal waarmee kusten beschermd kunnen worden. Daar ligt een link met de tsunami in Japan.

Andere winnaars zijn te vinden onder de bedrijven die verrassend goede jaarcijfers hebben laten zien of door ander bedrijfsnieuws gewild zijn. 

Te noemen zijn ING (positieve analistenrapporten), Aalberts (goede jaarcijfers en annulering boete), BinckBank (profiteert van forse stijging handelsvolumes), HES (kolenoverslag voor kolencentrales),TKH en Kendrion (beide goed jaarcijfers) en Ordina en Heijmans (nakend herstel?).

Verliezers zijn er ook zoals Air France-KLM dat minder vluchten kan maken richting de risicogebieden. Opvallend zijn de slechte prestaties van de uitgevers Reed Elsevier en Wolters Kluwer, maar ook Philips presteert minder.

Hoe lang dit positieve sentiment aanhoudt valt moeilijk aan te geven, het tij kan ook zomaar weer keren.