VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Platform voor niet-beursgenoteerde effecten biedt beleggers kansen

De online-beurs NPEX wil groeien. Nu kunnen er circa 25 incourante effecten verhandeld worden, maar dat aantal moet jaarlijks minimaal verdubbelen. Wellicht zitten daar pareltjes tussen. Maar beleggers moeten zich ervan bewust zijn dat de risico’s hier ook groter zijn.

De (NPEX) is een online beurs speciaal voor illiquide vermogenstitels ().

De juridische structuur van de effecten is niet relevant. Aandelen, obligaties, participaties, werknemersaandelen, beleggings-en hedgefondsen, CV's, coöperaties, alles komt in aanmerking.

De handelssystematiek is vergelijkbaar met een veilingsysteem à la ebay. NPEX is in zoverre uniek dat beleggers zelf rechtstreeks kunnen handelen zonder tussenkomst van een bank of broker. In de Verenigde Staten is een vergelijkbaar initiatief (www.secondmarket.com) waar meer dan 500 ondernemingen aan genoteerd staat, hieronder Facebook, Twitter en Linkedin.

Voordelen voor beleggers...
Voor beleggers is NPEX vooral interessant omdat via dit platform wellicht tegen gunstige prijzen goede aandelen gekocht kunnen worden. De leegloop op Euronext maakt de keuze op deze beurs in ieder geval steeds kleiner.

Verder staan er ook steeds meer groeibedrijven aan NPEX genoteerd. Waren deze tot voorheen alleen voorbehouden aan durfkapitalisten, nu kunnen ook particuliere beleggers hier wellicht vroegtijdig van profiteren.

Een andere voordeel is dat de gehele afwikkeling van de transactie door NPEX binnen een gesloten systeem wordt verricht. Daardoor is geen aparte clearing organisatie nodig en dat scheelt in de kosten.

Beleggers krijgen inzicht in het volledige aanbod, terwijl alles wel anoniem plaatsvindt. Handel is mogelijk 24 uur per dag en 7 dagen per week.

...en voor ondernemingen
Naast de voordelen voor de belegger, zijn er aan NPEX ook veel voordelen voor de uitgevende instelling verbonden. De uitgevende instelling krijgt bij NPEX volledig in zicht in de eindbelegger.Dat geeft goede communicatiemogelijkheden. De toetredingsdrempel is laag en dat geldt ook voor de kosten die aan de notering verbonden zijn.

Boekhoudregels IFRS, Melding Zeggenschap, Code Tabaksblat gelden niet, tenzij de onderneming meer dan 500 miljoen euro omzet. Overnameregels zoals een verplicht bod bij een belang van 30 procent of meer zijn bij NPEX niet van toepassing.

Nadelen zijn er ook
NPEX moedigt in het algemeen nadrukkelijk aan met zo veel mogelijk informatie naar buiten te komen. Immers, des te meer informatie, des te meer transparantie en des te meer liquiditeit.

Want het moge duidelijk zijn dat beleggers op de NPEX niet de bescherming genieten die uitgaat van de veel strengere regels op Euronext. Partijen op NPEX zijn niet verplicht tot optimale transparantie en de liquiditeit kan zeer beperkt zijn.

Beleggers lopen daardoor op NPEX aanzienlijk grotere risico’s dan bij een belegging in bijvoorbeeld ‘gewone’ aandelen als Shell en Unilever.

Bal moet gaan rollen
Meer beleggers trekt meer noteringen aan en andersom. Het is voor NPEX zaak dat de bal gaat rollen. Het systeem staat, alleen nu nog de toestroom en meer handel. Het gaat wel steeds beter, maar nog wat langzaam.

Aan kandidaten geen gebrek zou je zeggen. Heel bv-Nederland komt in aanmerking, 60.000 bedrijven met meer dan 50 medewerkers die regelmatig beloond worden met aandelen. MKB-Nederland is nog wat terughoudend.

Maar ook steeds meer aan Euronext Amsterdam genoteerde fondsen zouden aan een overstap kunnen denken. De fondsen van MEI zijn bijvoorbeeld nu nog uitsluitend via NPEX verhandelbaar. De liquiditeit van veel lokaal genoteerde bedrijven is uiterst beperkt.

Vanuit kostenoverwegingen is NPEX ook voor hen een goed alternatief. Euronext Amsterdam heeft ter eigen bescherming nog wel wat regeltjes over het ‘delisten'.

Stapt een bedrijf uiteindelijk van NPEX over naar Euronext, dan zien de oprichters dat juist als reclame. NPEX zelf hoopt dit jaar voor het eerst cashflow positief te draaien.

Op de hoogte blijven?