VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VEB wint namens beleggers zaak van Super de Boer

Super de Boer heeft onrechtmatig gehandeld jegens de beleggers door hen te laat te melden dat er sprake was van een overnamebod van supermarktconcern Jumbo. Super de Boer had koersgevoelige informatie eerder moeten melden.

Dat heeft de rechtbank Utrecht bepaald.

Het gaat om beleggers die vanaf 11 tot en met 17 september 2009 hun aandelen Super de Boer hebben verkocht, terwijl zij niet op de hoogte waren van het bod van Jumbo.

De feiten
Nog voordat Super de Boer op 18 september 2009 bekend maakte dat zij een overnamebod van Jumbo had ontvangen, liep de koers van het aandeel Super de Boer fors op. Het aandeel steeg met bijna 25 procent naar euro 3,50.

Daarbij was ook sprake van significant grotere handelsvolumes, zonder duidelijke reden. Achteraf bleek dat Jumbo haar concurrent Super de Boer al op 4 september 2009 - en dus veel eerder dan 18 september 2009 - had benaderd.
 

Onrechtmatig handelen van Super de Boer
De meervoudige kamer van de Rechtbank Utrecht stelt in het vonnis van 30 maart 2011 vast dat Super de Boer deze informatie voor opening van de beurs op 11 september 2009 openbaar had moeten maken.

Super de Boer had openbaarmaking kunnen uitstellen als zij had voldaan aan een aantal criteria, waaronder het garanderen van de vertrouwelijkheid van de informatie. Aan deze criteria heeft Super de Boer echter niet kunnen voldoen, zo oordeelde de Rechtbank:

"Op 10 september 2009 vonden 865.239 transacties met het aandeel SdB plaats. Gelet op het voorgaande had SdB naar het oordeel van de rechtbank aan het eind van die dag moeten vaststellen dat sprake was van een omzetontwikkeling die zo abnormaal hoog was, dat in redelijkheid moest worden betwijfeld dat de informatie over het bod van Jumbo nog vertrouwelijk was.

SdB had op dat moment dan ook de conclusie moeten trekken dat zij de vertrouwelijkheid van het bod van Jumbo niet langer kon waarborgen. Dit brengt met zich mee dat SdB die avond een persbericht had moeten verspreiden, waardoor de informatie over het bod van Jumbo uiterlijk vóór opening van de beurs op 11 september 2009 openbaar zou zijn gemaakt."

VEB roept op tot snelle afwikkeling
De VEB roept Super de Boer en Jumbo op hun verantwoordelijkheid te nemen en zorg te dragen voor een snelle afwikkeling van de schade. Dat kan door de afhandeling van de schade collectief te regelen en deze vast te leggen in een schikking met de VEB.

De VEB heeft in het verleden in vergelijkbare zaken met Vedior en Numico een dergelijke schikking bereikt. Op deze manier werd een snelle afhandeling van de schade gerealiseerd voor de groep benadeelde beleggers.

Gedupeerde beleggers kunnen zich . Zij worden dan op de hoogte gehouden van ontwikkelingen in dit dossier.

Lees ook:

25 oktober 2010

31 mei 2010

5 maart 2010

28 december 2009


Op de hoogte blijven in dit dossier?