VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips is blij met beursgang Osram

Aandeelhouders van Philips hebben donderdag ingestemd met het dividend van 0,75 euro per aandeel en een korte vooruitblik mogen horen op de plannen van de nieuwe topmensen.

De jaarvergadering ging met ruime meerderheid akkoord met de benoeming van Frans van Houten tot baas van het elektronicaconcern. Gerard Kleisterlee trad af.

Ron Wirahadiraksa wordt de nieuw chief financial officer, en volgt Pierre-Jean Sivignon op. Pieter Nota treedt toe tot de Raad van Bestuur als topman van de divisie consumentenproducten.

Nota kreeg, op verzoek van een aandeelhouder, de kans zijn plannen met deze probleemdivisie kort te schetsen en nam die kan met beide handen aan. Met passie vertelde hij vooral in te willen zetten op persoonlijke verzorging en huishoudelijke producten.

Nota ziet uitstekende groeikansen voor producten in de mondverzorging, koffiezetters en babyverzorging, en dan met name in de opkomende markten van China en Brazilië.

Van Houten zei dat Philips er goed voor staat, maar dat hij niet tevreden is over het tempo van de groei. Er komt veel aandacht voor de ‘executie’, de groei moet worden versneld. Daarnaast hintten zowel van Houten als Nota nadrukkelijk op het feit dat er iets te gebeuren staat bij het probleemgeval van de televisies.

Ron Wirahadiraksa benadrukte dat Philips in de toekomst iets strenger naar acquisities zal moeten kijken.

Scheidend topman Kleisterlee zei op een vraag van de VEB dat Philips blij moet zijn met de aanstaande beursgang van Osram.

Siemens brengt zijn verlichtingsbedrijf Osram dit najaar naar de beurs. Het zal een van de grootste beursintroducties worden voor de Duitse beurs in de lopende eeuw. Osram is op Philips na het grootste verlichtingsconcern ter wereld. Er werken 40.000 mensen die goed zijn voor een omzet van 4,7 miljard euro.

De beurswaarde zou richting 8 miljard euro kunnen gaan. Philips’ lichtdivisie behaalde in 2010 met 54.000 mensen een omzet van 7,6 miljard euro.

Beleggers gaan Philips natuurlijk vergelijken met Osram straks. Volgens Kleisterlee steekt Philips Lighting gunstig af vanwege de aanzienlijk hogere winstmarges die daar worden behaald. Beleggers zouden er wel eens achter kunnen komen dat zij de verlichtingsdivisie van Philips al jaren te laag waarderen, zo stelde hij.