VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sligro ziet voorlopig nog geen verbetering in marges optreden

Sterke prijsconcurrentie is de allesbepalende verklaring van de gedaalde winst in 2010. Zo liet Koen Slippens beleggers weten op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering eind maart.

Hoe meer slachtkracht en schaalgrootte, des te makkelijker het is om de klappen van prijsdalingen op te vangen.

En hier schort het aan in Veghel. ‘Over een leidende marktpositie beschikken wij nou eenmaal niet, daarvoor moet je in Zaandam zijn', aldus Slippens tegen beleggers.

De supermarktdivisie, bekend van de ketens EMTE en Golff, is goed voor één derde van de omzet. De rest verdient Sligro met haar groothandels, die onder de gelijknamige opereren.

Op overnamepad
Het verbaast dus niet dat topman wil groeien in de in zijn ogen nog duidelijk versnipperde supermarktenbranche. In de huidige consolidatieslag komen enkele slecht lopende supermarktbedrijven wellicht voor overname in aanmerking zo liet de topman desgevraagd weten. Onlangs nam Sligro al de supermarktketen Sanders die actief zijn in oost Nederland.

Sligro wil een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 10 procent realiseren, waarvan vier procent autonoom en zes procent door acquisities Financieel directeur Huub van Rozendaal is van mening dat Sligro voldoende cash genereert voor de autonome groei en de overnames.

Of 10 procent groei substantieel gewicht in de schaal gaat leggen, moet nog worden bezien. Voor nu is relevant of de prijsdalingen zich doorzetten. Slippens heeft de indruk dat het stunten met de prijs geen verdere omzetstijging meer in de hand werkt.

Daarmee geeft hij aan dat de ‘uitbodemingsfase' is bereikt. In de loop van dit jaar moet dan weer een begin kunnen worden gemaakt met prijsherstel.

Dubbel geraakt

Tegenover prijsdalingen aan de afzetkant stonden prijsstijgingen aan de inkoopkant. De marges kwamen daarmee van twee kanten onder druk. Een pijnlijke ontwikkeling in de hele retailmarkt, maar hier in het bijzonder voor het kleinere supermarkten van Sligro.

De facturen voor de duurdere grondstoffen kunnen slechts gedeeltelijk worden doorgeschoven naar Sligro's klanten. De margeontwikkeling is mede als gevolg hiervan op dit moment de grootste zorg van Slippens.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net