VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nutreco blijft loeren naar concurrent Provimi

Bewapend met een oorlogskas van ongeveer 450 miljoen euro wil Nutreco invulling geven aan haar groeiambities. Een overname van concurrent Provimi kan in één klap de gewenste uitbreiding tot stand brengen.

Nutreco heeft het vizier vooral gericht op het uitbreiden van haar marktpositie in China, Rusland, Vietnam en Brazilië.
Bestuursvoorzitter Wout Dekker zei tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op eigen kracht te willen groeien, maar vooral ook door overnames.

Provimi
En aan de groeiambities kan in één keer invulling worden gegeven door Provimi in te lijven. Drie jaar waagde Nutreco al een poging om sectorgenoot Provimi over te nemen, maar moest het destijds afleggen tegen private equityhuis Permira, die het kocht van investeringsmaatschappijen PAI en CVC.

De belangstelling is er volgens Dekker nog altijd, die zich bewust was van signalen dat beide partijen elkaar wel eens snel kunnen gaan vinden. ‘Op geruchten in de markt gaan wij nooit in', aldus Dekker tegen zijn aandeelhouders.

Dekker benadrukte wel een duidelijke voorkeur te hebben voor het investeren van beschikbare kasmiddelen boven het uitkeren van een superdividend.

Speculaties worden sterker
Toch wordt de speculatie verder gevoed doordat Provimi vorige week haar honden- en kattenvoerdivisie verkocht en daardoor qua activiteiten nog beter past bij Nutreco. De statutair in Rotterdam gevestigde diervoederproducent heeft een sterke positie in Azië en Brazilië, precies de geografische versterking die Nutreco zoekt.

Bovendien maakte Provimi-directeur Ton van der Laan bekend zakenbank JP Morgan in de arm te hebben genomen om ‘opties voor de toekomstige bedrijfsvorm te onderzoeken'. Dit kan er op duiden dat eigenaar Permira aast op een exit. Onder de onderzochte scenario's zijn een overname van een branchegenoot, zelf overgenomen worden of een beursgang.

Provimi maakte over 2010 een nettowinst uit voortgezette activiteiten bekend van 54,1 miljoen euro op een omzet van 1,6 miljard euro, tegenover een verlies vorig jaar van 31,3 miljoen euro. Nutreco was in 2010 goed voor een omzet van krap vijf miljard euro en een nettoresultaat van 113 miljoen euro.

Provimi verwacht komend jaar een verdere groei van resultaat en omzet te realiseren. ‘We denken dit jaar de brutomarge verder te kunnen verhogen door groei in opkomende markten en aanhoudende kostenbeperkingen', zei Van der Laan tegen persbureau Dow Jones.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net