VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Technologiesector heeft meer fundament dan tien jaar geleden

De technologiesector is weer flink in beweging. Bedrijven nemen elkaar over en het enthousiasme van beleggers groeit. Vergeleken met de situatie begin deze eeuw staat de sector er een stuk beter voor.

De hype rondom technologiefondsen eind vorige eeuw staat menig belegger nog vers in het geheugen.

Vooral door de opkomst van internet groeiden in de gedachten van beleggers de bomen tot in de hemel.

Gevolg van deze hype was dat er geen onderscheid meer werd gemaakt tussen goede en de slechte bedrijven, die maar wat in elkaar geknutseld hadden en het woord ‘technologie’ in de bedrijfsnaam hadden opgenomen. Dat hoefde ook niet want alles wat beleggers kochten veranderde in goud.

Uiteindelijk knapte de zeepbel. Bedrijven konden de extreem hoge verwachtingen niet waarmaken en iedereen wilde tegelijk de kamer via het kleine deurtje verlaten.

Grote verschillen
In vergelijking tot tien jaar geleden zijn er grote verschillen. Niet dat beleggers nu veel leren van eerdere debacles, maar technologiebedrijven staan er over het algemeen een stuk beter voor en de waarderingen zijn een stuk realistischer dan een decennium geleden.

Door de jaren heen is het kaf grotendeels van het koren gescheiden en hebben beleggers meer houvast aan opgebouwde track records.

Technologieën zijn tegenwoordig ook veel meer geïntegreerd in het gehele maatschappelijke gebeuren. Geen bedrijf kan meer zonder internet en ontwikkelingen op het gebied van mobiel internet en bedrijfssoftware zorgen voor een aanmerkelijke verhoging van de arbeidsproductiviteit.

Hierdoor zijn technologiebedrijven veel minder afhankelijk van alleen de consumentenmarkt.
De fors toegenomen functionaliteiten en gebruikersgemak zorgen ook voor een brede penetratie en snelle acceptatiegraad in de consumentenmarkt.

Ruime kassen
De technologiesector beschikt over goede financiële buffers waarmee het gerichte waardeverhogende overnames kan doen en nieuwe technologieën kan ontwikkelen. Overnames zullen de komende tijd dan ook veelvuldig aan de orde zijn, wat een aantrekkelijk element is van de sector voor beleggers. 

De ruime kasposities geeft soms zelfs ruimte voor het uitkeren van dividend. Dat is prettig voor aandeelhouders. Dividend verlaagt het risicoprofiel omdat er direct een stuk van de investering, lees de aankoopprijs van het aandeel, terugvloeit naar de aandeelhouder.

Voorzichtig blijven
De grote shake-out mag dan achter de rug zijn, beleggers moeten op hun hoede blijven. De sector blijft sterk in ontwikkeling en daar horen ook weer nieuwe winnaars en verliezers bij. Grote namen als Dell en Cisco groeien al enkele jaren veel minder dan een Apple of Oracle.

De windows van Microsoft lieten ook meer tocht door dan in het verleden, maar de grote naam van weleer lijkt de draad nu juist weer op te pakken.

In het algemeen geldt voor de sector dat de concurrentie moordend is en dat vergt veel van het innovatieve vermogen van spelers. Rijke bedrijven hebben dus meer kansen, maar de kwaliteit van het management zal net als tien jaar geleden van doorslaggevend belang zijn.

De ‘survival of the fittest’ gaat ook dit decennium door. Vanwege de onzekere uitkomst blijft het zaak de waarderingen van technologieaandelen in de gaten te houden en niet te veel te betalen.

Op de hoogte blijven?