VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe topman KPN houdt kruit droog bij ontmoeting met beleggers

KPN houdt zijn aandeelhouders graag tevreden met een stabiel dividend en regelmatige inkoop van aandelen. Om dat vol te houden moet er iets gebeuren. Maar wat? Nieuwe topman Eelco Blok neemt nog even tijd.

Even geduld aub. Dat was het motto van de eerste ontmoeting tussen KPN-beleggers en de nieuwe topman Eelco Blok. Blok hield zijn kruit droog op de vraag waar hij met KPN naartoe wil.

Op 10 mei presenteert hij zijn strategie tijdens een bijeenkomst met institutionele beleggers. Wel liet de KPN-oudgediende (sinds 1983) weten geen haakse bocht te zullen maken ten opzichte van het beleid van zijn succesvolle voorganger Scheepbouwer (waar hij natuurlijk jarenlang mede verantwoordelijk voor is geweest).

Toch moet er iets gebeuren bij KPN. De operationele kasstroom groeit al een aantal jaar niet, verder in de kosten snijden lijkt nauwelijks mogelijk. Het huidige royale dividend- en aandeleninkoopprogramma dreigt onhoudbaar te worden bij onveranderd beleid.

Groei in glasvezel
Een belangrijk groeimotor moet het nieuwe glasvezelnetwerk zijn, als alternatief voor het oude kopernetwerk, voor nieuwe diensten als internettelevisie. Maar de klantenaanwas blijft nog onder verwachting.
Besluiten KPN-vergadering In het vierde kwartaal kon KPN slechts negenduizend nieuwe klanten binnenhalen, waarmee het totaal op 41.000 komt. In 2012 moeten dat er 250.000 zijn.

Bestuurder Baptiest Coopmans is nog steeds positief over de kans dat deze doelstelling wordt gehaald, maar dit lijkt zeer optimistisch.

Overnames
Groei uit (grotere) overnames lijkt er voorlopig niet in te zitten. Het aangekondigde aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro lijkt te verraden dat KPN nauwelijks serieuze investeringsmogelijkheden ziet.

President-commissaris Jos Streppel liet weten dat er inderdaad geen acquisities van enige omvang op stapel staan. "Kralen rijgen" kan wel en kan uit de beschikbare middelen worden gefinancierd.

Beloning
Ook ten aanzien van het beloningsbeleid moeten beleggers geduld oefenen - hoewel het nieuwe plan al wel ter goedkeuring werd voorgelegd. De langetermijn-bonus wordt in het nieuwe systeem voor een kwart op niet-financiële doelstellingen gebaseerd. Het gaat daarbij om energieverbruik en reputatie.

Maar hoe deze doelstellingen precies worden gedefinieerd, is nog niet helemaal duidelijk. Werk in uitvoering. Hoewel de vergadering instemde met het nieuwe systeem (de VEB onthield zich bij gebrek aan informatie) verdient deze gang van zaken niet bepaald de schoonheidsprijs. In het KPN-theater speelt voorlopig het toneelstuk "Wachten op Eelco".