VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Onrustig beursklimaat bij start stroom kwartaalcijfers

Hoewel de wereldeconomie naar verwachting goed doorgroeit, zijn beleggers onzeker over de winstontwikkeling van bedrijven. De eerstekwartaalcijfers geven een eerste indicatie, maar beleggers kijken verder.

Ondanks alle onrust in het Midden-Oosten, de aardbevingen in Japan en de kolossale schuldenproblemen, hebben de aandelenmarkten zich opvallend goed gehouden.

De wereldeconomie zit dan ook in een opgaande lijn en beleggers zien weinig alternatieven voor aandelen.

Wel zijn beleggers onzeker of bedrijven hun winstmarges op peil kunnen houden nu de energie- en grondstofprijzen maar blijven stijgen. Het is de vraag of beurskoersen inmiddels niet te veel optimisme uitstralen. De koersen staan ongeveer op het hoogste niveau in twee jaar.

Het IMF ziet voor de ontwikkelde landen dit jaar een economische groei van 2,4 procent. Niet verkeerd, maar op zich wat tegenvallend zo na een flinke crisis.

Alcoa niet goed genoeg
Traditioneel is de Amerikaanse aluminiumfabrikant Alcoa de eerste met kwartaalcijfers. De cijfers . Alcoa kwam tot een kwartaalwinst van 309 miljoen dollar, tegen nog een verlies van 194 miljoen dollar een jaar eerder.

De winst per aandeel van 28 cent lag één cent boven de consensusverwachting. De omzet van 6,0 miljard dollar viel daarentegen een tonnetje lager uit dan analisten hadden voorzien.

Hoewel Alcoa qua winstgevendheid dus beter presteert dan verwacht en het voor dit jaar positief blijft, daalde de koers toch met 3 procent in de nabeurshandel.

Grote kans dat Alcoa gelijk een trend heeft gezet: prima kwartaalcijfers, maar weinig spectaculairs voor de toekomst, terwijl beleggers toenemende druk op de marges voorzien.

Voor de Amerikaanse S&P bedrijven wordt over het eerste kwartaal gemiddeld een 11 procent hogere winst en een 8 procent hogere omzet voorzien vergeleken met vorig jaar.

De markt verwacht een goed verhaal hoe bedrijven met de stijgende grondstofprijzen omgaan. Beleggers kijken verder dan het eerste kwartaal, dat al weer achter ons ligt.

ASML
Chipmachinefabrikant ASML opende traditiegetrouw de cijferstroom in nederland. Over 2011 hoeven beleggers in ASML zich geen zorgen te maken. De grote vraag is hoe diep de waarschijnlijke terugval in 2012 zal zijn. ASML zegt daar niets over, maar kent wel problemen met de nieuwste snufjes.

Hoewel de kwartaalcijfers van ASML zelfs iets beter zijn dan verwacht, de nettowinst kwam uit op 395 miljoen, afgezet tegen een consensusverwachting van 364 miljoen euro, zijn er wel degelijk zorgen voor beleggers. De koers daalde na publicatie dan ook niet zo maar bijna 2 procent.

MEER ASML:

19 januari 2011

9 december 2010

13 oktober 2010

14 juli 2010

14 april 2010

Op de hoogte blijven?