VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ten Cate en Fornix in de schijnwerpers om belachelijke bonussen

De commissarissen van kunstvezelproducent Ten Cate en het compleet ontmantelde Fornix Biosciences blijken hallucinante strapatsen uit te halen met bestuurdersbeloningen.

ING, Unilever en Philips. Als het om excessief belonen gaat staan de schijnwerpers vooral gericht op de grote bedrijven.

Hoewel begrijpelijk blijken de kleinere beursbroeders niet onder te doen voor deze multinationals.

Eerder bleek de top van beursdwergen als Spyker en Octoplus al goed voor zichzelf te zorgen. Naar nu blijkt volgen Fornix en Ten Cate hun voorbeeld.

Riante vertrekbonus voor topman die blijft
Eerst het zieltogende , voormalige producent van anti-allergiemiddelen. Jarenlang probeerde Fornix zelf ontwikkelde medicijnen tegen hooikoorts op de markt brengen maar kreeg daarvoor geen toestemming. Het koos voor de radicale weg: .

Nu bestaat het bedrijf eigenlijk alleen nog maar uit een grote zak geld. Personeel is niet meer nodig. Tot 1 mei is ceo Cees Bergman als laatst overgebleven werknemer in dienst.

Vanaf dat moment laat hij zich als consultant inhuren om zijn oude werk uit te doen. Door eerdere verkoop van alle activiteiten lijkt dat een overzichtelijke klus. Bergman moet dan ook met ongeveer de helft van zijn normaal basissalaris van 236.000 euro genoegen nemen.

Om dat leed te verzachten krijgt hij in totaal meer dan één miljoen euro extra mee. Die meer dan vier jaarsalarissen hebben betrekking op beeindigingsvergoeding en compensatie het mislopen van toekomstige aandelenbeloningen.

 Uit het van Fornix
 

Vooral de afkoopsom voor Bergman is pikant. Tot verschijning van het jaarverslag had Fornix het beeld opgetrokken dat de ceo zijn (sterk uitgeklede) werk bleef doen voor de helft van zijn salaris. Niet langer in vaste dienst maar via een u-bocht als consultant.

Met de nu ontvangen afkoopsom, bijna zeven ton, was het goedkoper geweest om de man nog een jaar of drie in vaste dienst te houden. Maar zolang zal Fornix niet meer bestaan.

Ten Cate: jubileumbonus
Van een andere orde is de extra beloning die Ten Cate-topman Loek de Vries kreeg toegestopt van zijn functionarissen.
Creatief met jubileum
Koot en Bie wisten al hoe dat moet.

Het is tamelijk vervelend voor een topman als zijn bonus over 2010 lager uitvalt dat de bonus in het jaar ervoor, post-crisis 2009.

Het overkwam Loek de Vries van kunstvezelproducent Ten Cate. Vorig jaar bedroeg zijn cashbonus 279 duizend euro, dit jaar stopte de teller op 230 duizend euro.

Precies dit verschil maken commissarissen goed door De Vries een ‘bijzondere vergoeding' toe te kennen van 51 duizend euro. ‘De bijzondere beloning van De Vries over 2010 betreft een jubileumuitkering', zo leren de kleine lettertjes in het jaarverslag. In augustus vorig jaar was De Vries tien jaar de hoogste man van Ten Cate.

Daarmee gaan de commissarissen, die de beloning verstrekten hun boekje te buiten. Het beloningsbeleid zoals aandeelhouders dit voor het laatst in 2005 hebben goedgekeurd, laat helemaal geen ruimte voor dergelijke extraatjes.