VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Staken belangrijkste onderzoek legt risico's Galapagos bloot

Een heilig geloof had Galapagos in de werking van een zelf ontdekt eiwit tegen reuma. Het zou bedrijf en aandeelhouders rijk maken. Nu wordt het programma gestaakt, met financiële en imago-gevolgen.

Grote tegenslagen waren het Belgisch-Nederlandse Galapagos tot op heden bespaard gebleven. Daar is in één klap verandering in gekomen.

Galapagos voelt zich genoodzaakt te stoppen met het meest belovende en verst gevorderde reumaprogramma, dat ook nog eens uit de eigen onderzoeksmachine komt. Reden: tegenvallende onderzoeksresultaten.

Tot nu heeft Galapagos alleen maar positieve berichten over het programma afgegeven. Het Mechelse biotechbedrijf had voor dit programma vier jaar geleden een alliantie gesloten met Janssen Pharmaceutica, onderdeel van de Amerikaanse farmagigant Johnson & Johnson.

Het biotechbedrijf was in september gestart met de tweede klinische onderzoeksfase, een fase waarin veiligheid en werkzaamheid van het middel verder op mensen wordt getest. Deze fase zou eind dit jaar afgerond kunnen worden. Mocht dat lukken dan zou Galapagos het programma kunnen 'verkopen' aan alliantiepartner Janssen Pharmaceutica voor 60 miljoen.

Die 60 miljoen zou slechts een voorbode zijn van meer moois. In het vervolgtraject zou Galapagos tot wel 776 miljoen aan ‘downstream' mijlpaalbetalingen tegemoet kunnen zien en dubbelcijferige royalty's op de daadwerkelijke medicijnverkopen.

Grote tegenslag
Het kan niet anders dan dat dit financiële gevolgen heeft voor Galapagos. De directe gevolgen zullen nog wel meevallen, maar het imago van het bedrijf krijgt hierdoor een enorme knauw.

Was het programma succesvol geweest dan had Galapagos een uniek oraal medicijn tegen reuma ontdekt. Grote concurrenten als Pfizer, Astra Zeneca en Eli Lilly zijn daar ook mee bezig.

Het bedrijf houdt onverminderd vast aan de eerder gecommuniceerde verwachting dit jaar een omzet te behalen van minimaal 150 miljoen euro en winstgevend te zijn met een positieve kasstroom.

Dat is fijn, maar zegt beleggers natuurlijk weinig. De echte revenuen van het gestaakte programma zouden pas na volgend jaar komen. Het is voor Galapagos niet te hopen dat de markt het vertrouwen in de eigen ontwikkelingstechnologie van het bedrijf verliest.

Doorgaan
Naast dit reumamedicijn, GLPG0259, heeft Galapagos binnen de deal met Janssen nog vier andere, minder ver gevorderde reuma-programma's. Het bedrijf zal zich hier nu verder op richten.

Daarnaast heeft Galapagos nog meer eiwitten ontdekt die met reuma in verband kunnen worden gebracht en buiten de alliantie met Janssen vallen.

Andere klinische programma's waar Galapagos mee bezig is, betreft het vinden van een medicijn tegen uitzaaiingen bij kanker en voor cachexia (verlies van spiermassa).

Biotech blijft riskant
We kunnen spreken over een zware tegenvaller. Dergelijke tegenwind is inherent aan de biotechsector. Galapagos is zich daar zelf ook zeer van bewust en ‘gokt' niet voor niets op meerdere paarden tegelijk.

Biotech is een spel met kansen, maar ook zeker nieten. De koersval van bijna 30 procent Van Galapagos is misschien wat overdreven, maar feit is dat het biotechbedrijf weer een behoorlijke stap achteruit is gezet.




Gerelateerde artikelen