VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

NSI vangt concurrent VastNed alsnog na lichte verhoging bod

Vastgoedfondsen Nieuwe Steen en VastNed Offices gaan toch fuseren. Eerdere gesprekken eindigden in ruzie en chagrijn. Een beetje extra geld en wat garanties hebben de wonden snel geheeld.

De beursgenoteerde vastgoedfondsen Nieuwe Steen (NSI) en VastNed Offices gaan toch fuseren.

Twee maanden nadat eerdere fusiebesprekingen werden gestaakt zijn beide partijen het toch eens geworden over de prijs die NSI betaalt aan aandeelhouders VastNed voor de aandelen.

Afgelopen vrijdag was dat beide partijen weer om tafel zaten. Binnen een paar dagen is de ergernis uit eerdere besprekingen weg gemasseerd.

Na mislukking van eerdere gesprekken was de frustratie aan beide kanten groot. VastNed noemde de geboden prijs veel te laag, Nieuwe Steen, bijna drie keer zo groot, kondigde aan op de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering van VastNed.

Water bij de wijn
Nu beide partijen alsnog tot overeenstemming zijn gekomen rijst de vraag wie het meest heeft ingebonden. NSI heeft de prijs voor aandelen VastNed licht verhoogd. Eerst bood NSI 0,88 aandelen NSI voor een aandeel VastNed. Die ruilverhouding gevonden.

Nu ligt een bod op tafel van 0,897 aandelen NSI voor een aandeel VastNed. Dat vinden bestuurders en commissarissen wel acceptabel. Volgens beide partijen komt het bod daarmee uit op 15,17 euro per aandeel VastNed, 19 procent meer dan de beurskoers op 10 december, toen de gesprekken begonnen.

Feit is dat het nieuwe bod nog geen twee procent boven de eerdere bieding ligt als wordt uitgegaan van dezelfde koers voor de aandelen. Ook is duidelijk dat VastNed Offices zijn huid verkoopt voor een bedrag dat lager is dan het eigen vermogen dat het fonds in de boeken heeft staan.

VastNed-topman Reinier van Gerrevink heeft altijd geroepen dat hij het bedrijf nooit onder die intrinsieke waarde zou verkopen. Het is nu toch gebeurd.

Garanties
NSI heeft de bestuursvoorzitter blijkbaar over de streep getrokken met wat extra garanties. Eén van de breekpunten bij eerdere onderhandelingen was de waarde van Intervest Offices, de in België genoteerde dochter van VastNed. Die deelneming zou door NSI niet op waarde geschat zijn.


Nu hebben beide partijen een constructie opgetuigd waardoor aandeelhouders VastNed de meerwaarde van Intervest niet helemaal hoeven te delen met de huidige NSI-aandeelhouders. VastNed-beleggers hebben via een warrant-constructie recht op een deel van de potentiële meerwaarde van Intervest Offices mocht die Belgische dochter binnen de 18 maanden na de fusie worden verkocht.

Symbolisch
Een eindige garantie dus, misschien ook meer een symbolische handreiking van Nieuwe Steen. NSI had eerder al laten weten het belang niet snel van de hand te doen, simpelweg omdat het moeilijk verkoopbaar is. Eerder had het die woorden niet willen bezegelen met een regeling op schrift. Nu dus wel.

Als de fusie door gaat- aandeelhouders beslissen hier nog over- dan ontstaat een vastgoedbelegger met een portefeuille van 2,4 miljard euro. De kantoren en winkels die het nieuwe bedrijf verhuurt hebben een potentiële huuropbrengst van meer dan 200 miljoen euro.

Doorploeteren
De combinatie profiteert dan van schaalgrootte en heeft bovendien een concurrent minder. Dat zijn welkome ontwikkelingen voor de fondsen. Een fors deel van de portefeuille zal bestaan uit verhuur van kantoren. In die sector is het nog steeds crisis.

Of zoals : "In de kantorenmarkt zien we nauwelijks positieve signalen." Gedeeld leed is half leed.




Gerelateerde artikelen