VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TenCate breidt bemoeienis in kunstgrasactiviteiten uit

Moeilijke marktomstandigheden in vertrouwde markten stimuleren de creativiteit. Voor Ten Cate, fabrikant van hoogwaardige vezels en weefsels, reden om de activiteiten rond kunstgras uit te breiden.

Dat vertelde topman Loek de Vries tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Het Almelose bedrijf was al langer een belangrijke speler op de wereldmarkt voor de vervaardiging van vezels voor kunstgras. Maar als het om de productie en aanleg van complete kunstgrasvelden zelf ging, had TenCate nauwelijks iets in te brengen.

Hele keten
De vezels van TenCate werden tot voor kort door meerdere fabrikanten verwerkt tot kunstgrasmat die elkaar vooral op prijs beconcurreren. Op de kwaliteit en de uiteindelijke prijsstelling had zij bijvoorbeeld geen invloed.

De Vries wilde daaraan een einde maken. Zo langzamerhand bestrijkt de kunstvezelproducent de hele keten van het vervaardigen van de benodigde vezels, tot het ontwikkelen en installeren van complete kunstgrassystemen. Een nieuwe tak van sport voor het bedrijf.

Inmiddels produceert TenCate de mat helemaal zelf en heeft aldus directe invloed op de kwaliteit. Belangrijk, aangezien voetbalbonden als FIFA en UEFA uiteindelijk hun goedkeuringsstempeltje moeten zetten wil kunstgras aan populariteit winnen.

Kopen
Om haar ambities in te vullen kocht TenCate onlangs meerderheidsbelangen in bedrijven als Greenfields en Tigerturf. Het Nederlandse GreenFields ontwikkelt en vermarkt kunstgrassystemen onder andere voor de voetbal-, hockey- en cricketsport en is wereldwijd actief.

Enkele maanden geleden voorspelde De Vries een consolidatieslag, waarbij een paar grote jongens zouden overblijven. Als medeeigenaar van dergelijke ondernemingen denk hij nog meer te kunnen profiteren van vraagherstel naar hoogwaardige kunstgrasvezels.

Kwakkelend kunstgras
De Vries heeft zich in 2010 persoonlijk ontfermd over TenCate's kwakkelende kunstgrasactiviteiten. Ondanks een marktaandeel van 70 procent kwam het bedrijf in 2009 niet verder dan een ebitda-marge (bedrijfsresultaat) van minder dan 4 procent.

In 2010 verdubbelde de winstgevendheid (ebitda) al tot 8 procent, maar bleef daarmee nog onder de zelf opgelegde minimumnorm van 10 procent. Tegelijkertijd gaf De Vries dus ook gestalte aan het uitbreiden van TenCate's ketenbenadering.

Daar hoort ook, al is datveel meer toekomstmuziek, het aanbrengen van een extra laagje op het kunstgras bij. Het kunstgras wordt daardoor waterhoudend in plaats van waterafstotend. Ten Cate maakt hiervoor gebruik van de nanoprinttechniek van haar dochteronderneming Xennia. Ook ziet De Vries mogelijkheden om op dezelfde manier een laag zonnecellen op kunstgras aan te brengen. Het kunstgras kan dan functioneren als groot zonnepaneel.

Autoindustrie wacht
TenCate is al enkele jaren actief met composietmaterialen in ruimtevaart en vliegtuigbouw. Grote spelers als Airbus en Boeing zijn kind aan huis bij het Almelose concern.

De Vries ziet nu ook uit de automobielindustrie interesse opdoemen voor vederlichte materialen met behoud van sterkte. Zo heeft TenCate zich sterk gemaakt voor de superbus van Wubbo Ockels. Niet zozeer in de hoop op snel commerciële succes, maar meer om aan te tonen wat de mogelijkheden zijn van composiet.

Daarmee komt TenCate ook in beeld bij fabrikanten als BMW en Mercedes. Niet dat volgend jaar al veel omzet zal worden binnengehaald, maar het begin is er, aldus De Vries. Langzaamaan moet hij potentiële klanten warm zien te maken om auto's meer en meer uit te rusten met materiaal uit Almelo.

Bekijk ook het video interview:

 Topman interview
18 mei 2011