VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASML: problemen met nieuwe chipmachines eind 2011 opgelost

De vertraging bij ASML in de ontwikkeling van de nieuwste generatie chipmachines is aan het eind van het jaar ingelopen.

Dat bevestigde financieel directeur Peter Wennink tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

ASML is de grootste producent van chipmachines ter wereld. Om die positie vast te houden wordt veel verwacht van een nieuwe generatie machines, de zogenoemde EUV-machines, die gebruik maken van ultraviolet licht.

In 2016 moet deze vierde generatie machines de markt beheersen. Maar voorlopig kampt ASML met vertraging in ontwikkeling.

Problemen
‘De problemen zijn aan het eind van het jaar opgelost', aldus Wennink, die bij publieke bijeenkomsten van ASML altijd uit de schaduw van de Franse topman Eric Meurice treedt. De kiem van het probleem ligt volgens Wennink bij onvoldoende investeringen bij een toeleverancier gedurende rampjaar 2009.

ASML heeft voor de EUV-machine, waar een gemiddeld prijskaartje van zo'n 75 miljoen euro aan hangt, al tien bestellingen staan voor uitlevering in 2012. Momenteel zijn drie machines bij klanten operationeel die daar worden getest.

Aan vooruitbetaling is bij het Veldhovense bedrijf al 800 miljoen binnengekomen. Tijdens het productieproces betalen klanten deeltermijnen, waardoor ASML een beperkt financieel risico loopt.

Concurrentie op achterstand
Van concurrenten heeft ASML volgens Wennink weinig te duchten. De enige concurrent op dit gebied, Nikon, heeft aangekondigd pas in 2016 met een EUV-apparaat te komen. ‘Nou, dan hebben wij alweer de volgende generatie klaar', zei een optimistische Wennink.

Wel is ASML bevreesd voor teleurgestelde klanten. ‘De druk komt bij ons niet van de concurrentie, maar van de klanten, die staan te popelen om met EUV te gaan werken. Ik verwacht dat over vijf jaar dit type machine zorgt voor de grootste omzet.

Het zijn apparaten van 65 miljoen euro tot 90 miljoen met allerlei opties. Machines, vergelijkbaar met een Boeing 737, waarvoor we straks misschien nog maar acht klanten hebben', aldus Wennink.

Niet bang
Na een uitzonderlijk goed vierde kwartaal rijst voor een conjunctuurgevoelige sector als de chipindustrie al snel de vraag of de top bereikt is. Zeker omdat het erop lijkt dat er minder laptops en meer tablets, zoals de iPad, worden verkocht.

Volgens ASML-bestuurder Wennink is het een misverstand dat in iPad's of iPhone's minder chips worden gebruikt. ‘Dat klopt als het gaat om computergeheugen (RAM) voor bijvoorbeeld pc's en laptops. Maar in tablets zitten geen harde schijven, maar geheugenchips (Flash).

En om die goed te laten werken heb je hele ingewikkelde logische chips nodig', aldus Wennink, die voor de komende tien jaar een alsmaar stijgende vraag uit de mobiele markt signaleert.

Geen crisis
Wennink ziet een nieuwe crisis in de chipindustrie niet snel komen, tenzij de grote economie weer een flinke dreun krijgt.

Helemaal gerust was hij niet op de gevolgen van het natuurgeweld in Japan. Op korte termijn hoopt Wennink een completer beeld te krijgen.

Het lijkt er vooralsnog op dat chipfabrikanten door Japan terughoudender zijn geworden met het investeren in machines. Ook ervaren zij toevoerproblemen voor allerlei onderdelen in de keten, waardoor zij minder machines gaan bestellen.