VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Optimisme Heijmans over herstel woningmarkt alweer verdwenen

Krap een half jaar geleden kwamen uit het Rosmalense hoofdkantoor positieve geluiden over de Nederlandse woningsbouw door. Een inschattingsfout.

Heijmans heeft zich te positief uitgelaten over de Nederlandse vastgoedmarkt.

Dat moest topman Gerrit Witzel erkennen tijdens de recnte vergadering met aandeelhouders. Begin november gaf financieel directeur Mark van den Biggelaar aan dat .

Opmerkelijk, want collega-bouwer Bam gaf destijds juist een winstwaarschuwing vanwege de sombere perspectieven voor de Nederlandse woningmarkt. De Bunnikse bouwer merkte dat steeds meer projecten worden uitgesteld of stopgezet.

Woningmarkt op slot
Van het voorzichtige optimisme is weinig meer over. De woningbouwmarkt zit nog ‘op slot zit en ik heb de sleutel niet', aldus de topman.

Weliswaar is de discussie over afschaffing van de hypotheekrenteaftrek even verstomd, consumenten denken wel drie keer na voor zij zich actief op de woningmarkt roeren.

Een verdere ineenstorting van de startersmarkt door moeilijkheden bij de financiering of overheidsingrijpen (slechts 50 procent van de hypotheeksom aflossingsvrij) kunnen een verdere streep door de rekening betekenen.

Door nauwer samen te werken met overheden en woningcorporaties om behoeften in kaart te brengen en projecten kleinschaliger te maken, hoopt Heijmans betere tijden te kunnen afwachten. De bouw van Vinex-locaties is verleden tijd, daarvoor in de plaats is binnenstedelijke ontwikkeling gekomen.

Infra blijft winstmaker
Net als met wonigbouw wil ook het ook bij utiliteitsbouw (kantoren) niet vlotten. Deze markt kampt met hoge leegstand waardoor vooral weinig lucratieve onderhoudscontracten te verdelen zijn.Beter is het gesteld in het technische segment.

Daar is Heijmans goed vertegenwoordigd met installatiedochter Burgers Ergon. Aan het eind van het vorig jaar was de orderportefeuille met 19 procent gestegen, voornamelijk door nieuwbouwprojecten.

De echte winstmaker was vorig jaar de divisie Infra, met 33 miljoen euro goed voor ruim tweederde van het operationeel resultaat van Heijmans. Met een orderportefeuille van ruim 840 miljoen euro en Heijmans’ benadering van marge boven omzet, moeten binnen dit segment als kurk voor het hele bouwconcern te fungeren.

Voor de komende jaren zullen opdrachten voor bijvoorbeeld Rijkswaterstaat essentieel blijven voor de winstgevendheid van de bouwer. Bezuinigingen bij gemeenten zullen volgens Witzel wel het aantal werken voor lokale infrastructuur negatief beinvloeden.

Grondbank verzwakt balans
Nu Heijmans heeft afgerekend met het verleden en zich alleen nog op Nederland en de Belgische inframarkt richt, moet wel nog met een belangrijke erfenis worden afgerekend. Vanwege jaren geleden afgesloten afnameverplichtingen wil het maar niet lukken om het vermogensbeslag in de grondbank te verkleinen.

Sterker, Heijmans moet nog altijd grond bijkopen die vanwege onvoldoende vraag niet kan worden benut voor bouwactiviteiten. Tegelijkertijd hebben ook andere partijen geen trek in het overnemen van deze bouwgrond.

Witzel wil de grondbank inperken van de huidige 300 miljoen euro naar 200 miljoen euro. Het werkkapitaal dat hierdoor vrijkomt, kan Heijmans goed elders gebruiken.

In een krap jasje komt de bouwer overigens niet door haar te grote grondbank. Door de claimemissie van medio 2009 heeft Heijmans een relatief goede solvabiliteit van 30 procent, bijna het dubbele van concurrenten Bam en Ballast Nedam.