VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wereldhave gaat mogelijk minder investeren dan vorig jaar

Wereldhave roerde zich in 2010 flink op de vastgoedmarkt. Bestuursvoorzitter Hans Pars verwacht dat dit jaar in een rustiger tempo zal verlopen.

Vorig jaar kocht de beleggingsmaatschappij voor 265 miljoen euro vijf winkelcentra in Nederland en voor 100 miljoen euro een winkelcentrum in het Verenigd Koninkrijk.

Daarnaast heeft Wereldhave in 2010 nog vijf projecten uit de ontwikkelingsportefeuille van de vastgoedpoot van ING overgenomen. Daar stonden verkopen van niet meer dan 45 miljoen tegenover.

Lagere versnelling
Pars beaamde dat het onwaarschijnlijk is dat de komende jaren een net zo actief aankoopbeleid mogelijk zal zijn als in 2010.

‘Wereldhave kijkt altijd naar kansen maar blijft trouw aan haar strenge aankoopcriteria', aldus Pars. Wereldhave hecht weliswaar aan haar solide balans, maar zal bij grote aankopen mogelijk niet anders kunnen dan aanvullende bankfinanciering vragen.

Het belang in winkelcentra binnen de totale beleggingsportefeuille is door de laatste transacties gestegen naar 52 procent.

Aankoopkosten drukken resultaat
De directe resultaten zijn afhankelijk van de huurinkomsten en van doorslaggevend belang voor beleggers. Het directe resultaat geeft aan hoe geliefd het vastgoed bij huurders is en hoe sterk de verhuurder staat bij het afsluiten van lucratieve huurcontracten. Meer panden genereren, bij een gelijkblijvende bezettingsgraad, meer winst.

Het indirecte resultaat daalde vorig jaar licht. Anders dan vorig jaar werd dit niet meer voornamelijk veroorzaakt door grote afwaarderingen, maar door de aankoopkosten van de nieuw verworven winkelcentra die in mindering gebracht moesten worden op de waardering.

Spanje duurt nog even
Aankoopkansen in Spanje (kantoren in Madrid) zijn er nog niet en worden verschoven naar een later tijdstip.
Pars sluit een verdere afwaardering van Spaans vastgoed niet uit. Overigens heeft Wereldhave op dit moment een belang van vijf procent in Spanje.

Distributiecentra in de verkoop
De logistieke objecten worden, zodra zich mogelijkheden voordoen, allemaal verkocht. De focus is daarmee duidelijk maar de realisatie hangt af van marktmogelijkheden.

Wellicht is dat ook de reden dat UBS recent een verkoopadvies heeft gegeven op Wereldhave. De Zwitserse zakenbank verwacht een actiever verkoopprogramma dan aankoopprogramma.

Bekijk ook het video interview:
 Topman interview
 1 juni 2011