VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dividendstrippen vooral interessant bij smallcaps

Het seizoen van de aandeelhoudersvergaderingen en dividenduitkeringen is weer in volle gang. Dat biedt uitgelezen kansen om wat extra bij te verdienen.

Beleggers worden regelmatig op het hart gedrukt bij de beleggingsbeslissingen toch vooral ook op de dividenduitkeringen te letten.

Logisch, de historie heeft uitgewezen dat dividend een omvangrijk deel bepaalt van het totaalrendement op aandelen. Nu de meeste bedrijven de crisis weer aardig te boven zijn, keren zij ook weer behoorlijk uit.

Vooral de wat kleinere bedrijven blijken toch altijd wat ruimhartiger te zijn in hun dividendbeleid. Dat betekent dat de winstuitkering bij dit soort bedrijven ook een relatief groot gedeelte uitmaakt van de beurskoers, de feitelijke initiële investering om recht op het dividend te hebben.

Dat biedt kansen het dividend (deels) te strippen.

Theorie en praktijk
In theorie is de koers van een aandeel niets anders dan de contante waarde van de toekomstige verwachte dividendstromen. Door het verstrijken van de tijd rijpt het dividend in de koers om er op de ex-dividenddatum als een appel van een boom in één keer af te vallen.

Dit mechanisme is in principe gelijk aan de rentevergoeding op een obligatielening. Volgens de theorie heeft het geen zin een aandeel vlak voor de dividenduitkering te kopen. De belegger betaalt het dividend dan feitelijk zelf via een hogere beurskoers

Bij aandelen ligt het wat complexer en daar liggen kansen. Het rijpingsproces van de kapitaalvergoeding bij aandelen lang niet altijd één op één.

Aandelen verdisconteren niet alleen het dividend, maar ook constant wijzigingen in de winstvooruitzichten, een zeer troebel geheel.

Inhaalslag
Wie de aandelenmarkt in de periode januari -april/mei goed volgt stuit op een soort inefficiëntie. Vaak valt op de ex-dividenddag het dividend niet volledig van de koers af of maakt het aandeel de dagen erna een inhaalslag.

Door vlak voor de uitkering het aandeel te kopen kan dan wel degelijk winst worden gemaakt. Op de ex-datum wordt het voor velen ineens zichtbaar dat het betreffende aandeel niet duur is.

De koers-winstverhouding komt ineens een stuk lager te liggen en het nieuwe dividendrendement oogt ineens ook zeer aantrekkelijk. De echte belegger zag dat natuurlijk al voordat het dividend eraf viel.

De laatste jaren is zichtbaar dat aandelen die een goed dividend betalen al ruim voor de ex-datum in koers oplopen. Het is dan zaak wat eerder in te stappen en met het bovenmatige rijpingsproces mee te lopen.

De praktijk laat een combinatie van beide zien: de koers loopt evenredig veel op in de maanden voor de ex-dividenddatum en verliest op de ex-datum minder dan de uitkering dan wel loopt het verschil in de dagen erna wat in. Goede dividendbetalers in het algemeen ook goed lopende bedrijven. Daar zitten echter ook de valkuilen.

Alleen sterke bedrijven
Dividendstrippen blijkt vooral succesvol bij sterke bedrijven met gunstige winstvooruitzichten. Vaak wordt er verstandig aan gedaan deze fondsen voor de wat langere termijn in portefeuille op te nemen. Het dividendstrippen kan wat extra rendement toevoegen.

Van alleen dividendstrippen wordt niemand rijk. Maar wie de juiste fondsen hiervoor weet te selecteren is vast ook een goede belegger.