VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nedap kan weer voorzichtig optimistisch zijn

Na een turbulent 2009 waarin apparatenbouwer Nedap hard werd geraakt, 10 jaar in de tijd werd teruggeslagen, is er nu weer ruimte voor voorzichtig optimisme.

Het jaar 2009 werd door apparatenbouwer Nedap afgesloten met een bescheiden winst van 1,1 miljoen euro (2008: 13,9 miljoen euro).

De omzet daalde van 143 miljoen euro in 2008 naar 115,2 miljoen euro in 2009. Het herstel dat in de loop van het tweede halfjaar op gang kwam zette in de eerste maanden van 2010 door.

Waarde vernietigd
Maar het verleden is nog niet vergeten. Tijdens de recente aandeelhoudersvergadering haalde de recent aangetreden bestuursvoorzitter Ruben Wegman uit naar zijn voorganger.

Volgens Wegman had Nedap jarenlang waarde vernietigd. Duurbetaalde Nedap krachten in het productieapparaat hadden namelijk de afgelopen jaren werk verricht wat ook door goedkope uitzendkrachten had kunnen worden vervuld.

Aan deze verspilling is nu een einde gekomen. Kennelijk bezorgde de harde landing de techneuten uit Groenlo eindelijk een Aha-Erlebnis. Of durfden men in Groenlo voorheen niet de vuile was buiten te hangen en nam crises nu eindelijk deze drempelvrees weg?

Concreet heeft Nedap flink gesnoeid in het personeelsbestand. Dat kostte de organisatie 4,7 miljoen euro en leidt naar schatting tot een structurele besparing van ruim 2 miljoen op jaarbasis. Uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling bleef in 2009 op het hoge niveau van boven de 11 miljoen.

Stevig inzetten op eindgebruiker
Na jarenlang succesvol als toeleverancier fungeert te hebben, richt Nedap nu haar pijlen op de eindgebruikermarkt. Toeleverancier zijn van elektronica was 25 jaar geleden nog iets bijzonders.

Omdat klanten van Nedap de productie steeds meer overbrachten naar lage lonen landen, de concurrentie toenam, marges krapper werden, wordt er afscheid genomen van de toeleveranciersmarkt.

Nedap zet nu stevig in op de marketing en de verkoopactiviteiten in de eindgebruikersmarkt en investeerde het afgelopen jaar veel in nieuwe productielijnen zoals Nedap Luxon. Door slimme software en elektronica genereren Luxon lampen tot 65 procent energiebesparing. Deze lampen worden onder andere gebruikt in bouwmarkten en hangars.

Veel marketinginspanningen worden ook besteed aan Cube, een beveiligingssysteem voor winkeliers, onder andere detectiepoortjes en camerabewaking. Zo heeft modeketen H&M onlangs gekozen voor Cube. Een succesje dat naar meer smaakt bij het bedrijf uit Apeldoorn.