VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Amerikaanse centrale bank helpt mee aan prijsstijging energie- en grondstoffen

Ook in de Verenigde Staten loopt de inflatie op. Voor Fed-baas Ben Bernanke geen reden de rente op te trekken. Blijkbaar is hij er niet gerust op dat de economie het al zonder zijn massieve steun kan.

Fed-voorzitter Ben Bernanke pleit voor meer openheid over het beleid van de Fed en belegde voor het eerst een persconferentie na een rentebesluit. Maar meer openheid betekent nog niet meer duidelijkheid.

De centrale-bank-baas had op zich weinig verrassingen in petto. De opkoop van 600 miljard dollar aan obligaties zal eind juni zijn volbracht en de rente blijft voorlopig op 0 tot 0,25 procent.

Vaag blijft het wanneer de rente verhoogd zal worden. De Fed maakt een afweging tussen inflatie en economische groei. Onduidelijk is ook hoe de exit-strategie van de Fed met betrekking van de kwantitatieve verruiming eruit zal zien.

Dollar verzwakt
Waar Bernanke niet reageert op de oplopende inflatie - de Fed-baas spreekt over een tijdelijk effect - heeft zijn Europese collega .

Een belangrijk effect van het verschil in monetair beleid tussen de Fed en de ECB is dat de Amerikaanse dollar hier verder door verzwakt. De greenback gaat richting de 1,50 dollar voor een euro, een niveau dat we de laatste drie jaar niet meer hebben gezien.

Tijdens de kredietcrisis won de dollar nog aan kracht omdat beleggers de Amerikaanse valuta als een veilige, maar vooral liquide haven zagen. Bernanke zegt zich geen zorgen te maken over de zwakke dollar.

Problemen
De zwakke dollar is leuk voor buitenlandse toeristen die naar de VS gaan, maar het is de vraag of Bernanke uiteindelijk de juiste keuzes maakt.

Een aantal problemen is in ieder geval zonneklaar. Door het ruime monetaire beleid, het laag houden van de officiële tarieven en het obligatie-opkoopprogramma, heeft de Fed ontzettend veel liquiditeiten in de markt gepompt.

De Fed helpt daardoor mee aan een verdere prijsstijging van olie, grondstoffen en edelmetalen. De oplopende inflatie ondermijnt ook het vertrouwen in de dollar.

Misschien vindt de Fed dat niet zo erg en denkt het via goedkope exporten weer uit de problemen te groeien, maar Bernanke moet niet vergeten dat vertrouwen in de dollar van groot belang is om het buitenland bereid te houden de hoge Amerikaanse tekorten te financieren. Verder zorgt de zwakke dollar ook voor inflatie omdat ingevoerde goederen en diensten duurder worden.

Haperen
De groeimotor van de Amerikaanse economie hapert inderdaad. Het is juist de oplopende inflatie die de koopkracht van de Amerikaanse burger aantast, mogelijk een uiterst negatieve bijwerking van het ruime monetaire beleid. Daarnaast heeft de Amerikaanse overheid door de hoge schulden minder geld te besteden.

Dat resulteerde in forse afname in groei van de economie. Bedroeg de economische groei in het vierde kwartaal nog 3,1 procent, in het eerste kwartaal van dit jaar was dat nog maar 1,8 procent. Voor het gehele jaar gaat de Fed uit van een groei van 3,1 procent tot 3,3 procent, lager dan de eerdere bandbreedte van 3,4-3,9 procent.

Het valt niet uit te sluiten dat er nog een neerwaartse bijstelling zal volgen. Want ondanks al dat goedkope geld komt de Amerikaanse banenmotor maar moeizaam op gang en dalen de huizenprijzen nog altijd.