VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Chipmachinebouwer Besi kan weer op overnamepad

Besi, toeleverancier voor de chipindustrie, wil zich gaan toeleggen op een groter deel binnen het productieproces van chips. Het zal niet verbazen als dat (opnieuw) gepaard gaat met een overname.

Het was even spannend voor Besi-beleggers. Wist de toeleverancier aan de chipindustrie het succes van begin 2010 dit jaar een vervolg geven.

Het antwoord is ja. De omzet kwam met 91,1 miljoen euro uiteindelijk 9% hoger uit dan verwacht en de orderinstroom verbeterde zich sterk ten opzichte van het kwartaal ervoor.

En dat is een opluchting na de sterke prestaties in het eerste halfjaar van 2010. Die periode was zeer uitzonderlijk voor Besi, dat een haast onophoudelijke stroom orders zag binnenkomen.

In de tweede helft van de jaar kwam daar de klad een beetje in, maar desondanks boekte het bedrijf een ruime omzetverdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.

In de breedte
Naar verwachting zal de markt in 2011 pieken. Besi blijft zich waar mogelijk richten op nieuwe ontwikkelingen en hoge marges, dus de hoop is aanwezig dat het bedrijf het beter zal doen dan de markt.

Topman Richard Blickman gaf recent uitleg aan beleggers hoe Besi dat voor elkaar denkt te krijgen. Het wil zich gaan richten op een groter deel van het productieproces van chips.

Blickman verwacht dat het testen en verpakken van chips in de toekomst meer één geheel zal vormen en ziet hier kansen voor de geavanceerde apparatuur van Besi. Wanneer de klanten van Besi hun chips tijdens het verpakken meteen kunnen testen besparen ze namelijk tijd en geld.

Ook een fase eerder in het productieproces meent Besi een nuttige bijdrage te kunnen leveren voor haar klanten. Overigens blijft Besi binnen de ‘back end keten' (de laatste fase in het productieproces van chips).

Overname in de maak
Omdat Besi op dit moment niet over alle know-how beschikt om de nieuwere activiteiten te ontplooien, betekent de verbreding van de strategie al gauw dat expertise moet worden ingekocht. Het lijkt voor beleggers wachten op een overname of een technologisch samenwerkingsverband. 

Wat overnemen betreft heeft Besi een naam hoog te houden. In 2009 werd voor een appel en een ei het Zwitserse Esec aangekocht. De aankoop bleek meteen een regelrechte winstgenerator.

Primeur: Dividend
Nu Besi zoveel beter draait dan in het verleden zijn bestuur en commissarissen ervan overtuigd dat het moet lukken om ook winstgevend te zijn als de halfgeleidersector wat minder floreert.

Als blijk van vertrouwen keert Besi voor het eerst dividend uit, 20 cent in contanten of nieuwe aandelen Besi.