VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Buffett's Berkshire Hathaway geraakt door Japan

Geen belegger zonder missers. Het zwaar in verzekeraars beleggende investeringsvehikel van Warren Buffet lijdt onder de aardbevingen in Japan en Nieuw-Zeeland. Vermeend opvolger Sokol komt er ineens minder genadig vanaf.

Over het eerste kwartaal moet het in Omaha gehuisveste Berkshire Hathaway een winstdaling verkroppen van 3,6 miljard dollar naar 1,5 miljard dollar.

Grootste klap wordt toegediend aan de beleggingen van Buffett in verzekeraars en herverzekeraars, die goed zijn voor circa een derde van het belegd vermogen.

De winstdaling bij de verzekeringsbeleggingen bedraagt circa 1,1 miljard dollar. Geen goed nieuws dus voor de aandeelhouders, die afgelopen week bijeen kwamen voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Buffett bereidde zijn aandeelhouders gelijk maar op het ergste voor. Voor het eerste in negen jaar zullen de verzekeraars mogelijk verlies gaan lijden, zo voorziet Buffett.

De wereldberoemde belegger komt zichzelf daarmee aardig tegen. De superbelegger gelooft heilig in het fenomeen verzekeren. Vooral bij de consistente kasstroom die hier uit voort moet komen likt de tachtigjarige de vingers af.

Verder heeft Buffett het niet zo met spreiden. Gelooft hij ergens in dat is hij bereid er vol voor te gaan. Dat heeft ook zijn keerzijde als het mis gaat bij deze grote belangen.

Sokol
Afgezien van de bedrijfsmatige tegenvallers, was het voor Buffett een van de moeilijkste aandeelhoudersvergaderingen uit zijn leven. Buffett moest immers zijn verantwoording afleggen .

Ter herinnering: Beoogd opvolger van Buffett, David Sokol, kocht aandelen in chemiebedrijf Lubrizol, vlak voordat Berkhire het bedrijf overnam. Sokol heeft Buffett actief aangezet Lubrizol over te nemen.

Opvallend is dat Buffett zich nu veel minder coulant opstelt tegenover Sokol. Hield Buffett Sokol eerder nog uit de wind, nu spreekt hij over een onvergeeflijke actie dat schade heeft toegebracht aan Berkshire Hathaway.

Geleerd
Blijkbaar ben je op tachtigjarige leeftijd nog niet te oud om te leren. Integriteit staat hoog in het vaandel van Buffett en Sokol heeft daar op zijn minst een loopje mee genomen.

Buffett probeerde aanvankelijk de bij Berkshire vertrokken Sokol min of meer vrij te pleiten, maar bracht daarmee alleen maar meer reputatieschade toe aan zijn beleggingsfonds.

Weinig kansen
Ondanks de oplopende kaspositie is Buffett nog altijd niet voornemens dividend uit te betalen. Het reserveren van winst heeft tot op heden altijd meer geld opgeleverd.

Wie in de afgelopen veertig jaar geld in Berkshire Hathaway had gestoken kan gemiddeld terugkijken op een jaarlijks rendement van bijna 20 procent.

Nieuwe overname
Het is wachten op een nieuwe overname, maar Buffett vindt veel bedrijven momenteel aan de prijs. Lukt het niet tijdig overnamekandidaten te vinden dan zal de topbelegger overwegen dividend uit te betalen.

Als we dat aankondigen zal de koers van het aandeel waarschijnlijk gaan dalen, zo denkt Buffett. Veel aandeelhouders zullen recent liever dividend hebben gehad dan de koersdaling van de verzekeraars hebben moeten ondergaan.

Verder blijft het wachten op een opvolger van Buffett. De gelouterde belegger oogt nog altijd vitaal, maar een goed belegger calculeert onverwachte gebeurtenissen in. Buffett lijkt daar steeds meer moeite mee te hebben.