VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beter Bed voert winst op onder zwakke marktomstandigheden

Een goede nachtrust voor de klant is hét doel van Beter Bed. Misschien dat de bedden te lekker liggen, want de klant mag wel eens wat actiever worden.

Het moet een teleurstelling zijn geweest voor de directie van Beter Bed. Vlak voor de recent gehouden aandeelhoudersvergadering publiceerde de beursgenoteerde beddenfabrikant cijfers over het eerste kwartaal. 

Aan de koersdaling te zien reageerden beleggers negatief. En dat was opvallend. De kwartaalcijfers waren eigenlijk beter dan verwacht. Dat Beter Bed geen winstprognose af wou geven moet het chagrijn bij beleggers kunnen verklaren.

De slaapkamerdetaillist boekte over de eerste drie maanden een nettowinst van 9,0 miljoen euro (+10 procent), beter dan de gemiddelde analistenverwachting van rond de 8,4 miljoen euro.

De omzet kwam 5 procent hoger uit op 101,4 miljoen. Autonoom bedroeg de groei 0,3 procent. Per land is sprake van grote verschillen.

In Nederland kromp de omzet autonoom met 1 procent, terwijl in de veruit grootste markt Duitsland de vergelijkbare winkelomzet met 2 procent toenam.

Met de formule Matratzen Concord zit circa 70 procent van het totaal aantal van 1.127 filialen van het Beter Bed concern in Duitsland. Exacte cijfers van de Duitse markt heeft ceo Ton Anbeek niet, maar hij denkt hiermee marktaandeel te hebben gewonnen.

Of de opgaande lijn bij de oosterburen doorzet is de vraag. "De laatste cijfers duiden al weer op een stagnatie van de koopbereidheid," aldus Anbeek tegenover beleggers tijdens de aandeelhoudersvergadering.

Beter Bed zal in Duitsland meer promotionele acties doen en wat meer richting retailparken trekken om meer passanten te trekken. Dat betekent wel dat Beter Bed wat langer lopende huurcontracten moet aangaan.

Een van de successen van Beter Bed is dat het in mindere tijden ook weer snel winkels kan sluiten. Bij een langer huurcontract is dat wat lastiger, maar daar staat ook een hoger bezoekersaantal tegenover. Per saldo zal dit niet tot een wijziging van het risicoprofiel leiden, zo verzekerde Anbeek.

In de moeizaam draaiende Spaanse economie, waar Beter Bed met de formule El Gigante del Colchón actief is, daalde de omzet autonoom met 2 procent, maar wist de onderneming door 3 extra filialen tot 56 stuks toch een omzetgroei van 9 procent te realiseren.

Geen prognose
Vanwege de terughoudendheid van de consument durft Anbeek het niet aan een prognose voor het tweede kwartaal af te geven. Beleggers vallen daar over, want Beter Bed deed dat altijd wel.

Nu is het tweede kwartaal veruit de minst belangrijke periode voor het bedrijf, maar Anbeek wil zich blijkbaar een winstwaarschuwing besparen. Op zich flauw, want het verhogen van de nettowinst ongeacht de omstandigheden in de markt en het vertrouwen van de consument is juist een expliciete doelstelling van het bedrijf.

Daar komt bij dat Anbeek via een betere productmix als meer boxsprings en M-Line matrassen en meer inkoopkracht nog wel enige ruimte in de brutomarge ziet.

De sterke balans helpt de onderneming zeker bij de executie van de strategie. De solvabiliteit bedraagt 55,7 procent en de nettokaspositie 26,8 miljoen euro. Dat vormt ook de reden waarom Beter Bed het afgelopen jaar voor het eerst de volle winst als dividend uitkeerde.

Volgens Anbeek is dat niet ten koste van de expansie gegaan. "Wij zijn selectief in het openen van nieuwe filialen. Met meer geld hadden wij niet meer winkels geopend", aldus de ceo, die geen concrete overnameplannen heeft.