VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Biotechbedrijf AMT heeft zinnen gezet op kleine overname

Met stermedicijn Glybera verwacht AMT aan de vooravond te staan van Europese goedkeuring. Dit heeft prioriteit, maar het Amsterdamse biotechbedrijf zinspeelt ook op kleine overnames ‘als een kans zich voordoet'.

Dat was de boodschap van president-commissaris Ferdinand Verdonck als reactie op vragen van beleggers waarom AMT opnieuw goedkeuring wilde om meer aandelen te kunnen uitgeven.

Verdubbeling aandelen
AMT wil de mogelijkheid hebben om het aantal aandelen bijna te verdubbelen via een emissie. Onlangs nog heeft het bedrijf op deze manier vers geld binnengehengeld.

In haalde AMT via een onderhandse plaatsing bij enkele durfinvesteerders ruim 14 miljoen euro op met de uitgifte van 8,4 miljoen nieuwe aandelen. Kleinere aandeelhouders mochten niet deelnemen aan deze emissie.

Kaspositie
De opbrengst van een eventuele emissie lijkt niet direct nodig om de kaspositie een vrolijker aanblik te geven. AMT had eind 2010 18 miljoen euro in kas. Bij een geschatte cashburn van zo'n 4,5 miljoen euro per kwartaal en rekeninghoudend met inkomsten van 1,2 miljoen euro uit een potje van de Europese Unie, heeft AMT nu naar schatting 13 miljoen euro in kas.

Volgens bestuursvoorzitter kan AMT dit jaar uitzingen. Daarna zou Glybera voor een inkomstenstroom kunnen gaan zorgen. In eerste instantie gaat het om een paar ton, daarna moeten de inkomsten significant gaan toenemen. Maar daarvoor is eerst Europese goedkeuring van deze behandeling nodig. AMT verwacht deze in in het tweede of derde kwartaal te krijgen.  

Markpotentie Glybera
Glybera is het meest vergevorderde product uit de pijplijn van AMT. Deze gentherapie richt zich op patiënten waarbij een bepaald enzym niet of onvoldoende wordt aangemaakt dat nodig is voor het afbreken van vetten in het bloed.

Wereldwijd lijden naar schatting een paar duizend mensen aan deze kwaal. AMT hoopt van deze groep ongeveer 25 tot 50 procent te kunnen bereiken. Daarmee kan een omzet van 25 tot 50 miljoen euro per jaar worden gerealiseerd.

Een voorwaarde is wel dat de gentherapie door de verschillende bevoegde autoriteiten zowel in Europa, Canada als de Verenigde Staten wordt toegelaten. De aanvraag voor Canada wil Aldag in het derde kwartaal van dit jaar doen. De Verenigde Staten moeten volgens planning dan in de laatste drie maanden van 2011 volgen.

Aanvulling pijplijn
Behalve Glybera is de pijplijn recent aangevuld met een nieuwe gentherapie, waarvoor wordt samen gewerkt met het Parijse Pasteur-instituut.

De ontwikkeling van dit product zal in eerste instantie geen kasgeld opslurpen, maar juist de AMT's kas aanvullen. Het Pasteur-instituut betaalt het Amsterdamse bedrijf voor de ontwikkeling en levering voor een deel van het benodigde onderzoek.

AMT heeft de optie om de commerciële rechten na afronding van de eerste en tweede fase van het klinische onderzoek over te nemen. Dit zal naar verwachting niet eerder dan 2015 zijn.

Alles bepalend
Omdat de volledige pijplijn gebaseerd is op gentherapie is de goedkeuring van stermedicijn Glybera van levensbelang voor AMT.

Mochten er bij de toezichthouders vragen rijzen dan kunnen er nog nieuwe vragenrondes aan het adres van AMT volgen. Een verdere verwatering van het aandelenkapitaal ligt dan voor de hand.