VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Prestaties Randstad en USG geraakt door overheidsbezuinigingen

Randstad en USG People staan sinds de kwartaalrapportage onder druk. Afgezien van het slechtere beursklimaat, blijken de uitzenders extra gevoelig voor overheidsbezuinigingen.

Hoewel uitzendorganisaties als Randstad en USG via het uitzenden van specialistisch personeel hun conjunctuurgevoeligheid willen verminderen, blijven zij opereren in een sector die uiterst gevoelig is voor de economische ontwikkeling.

Dat zal nog erger worden nu juist het specialistische uitzendwerk wordt geraakt door overheidsbezuinigingen.

Marges onder druk
Beide bedrijven wisten in het eerste kwartaal de omzet flink te verhogen. USG groeide met 14 procent volledig autonoom tot een omzet van 781 miljoen euro, terwijl bij Randstad de omzet met 22 procent steeg (15 procent autonoom) tot 3,7 miljard.

Omzetgroei is leuk, maar beleggers zijn minder blij met tegenvallende winstmarges.

Zowel USG als Randstad stelden teleur en werd door beleggers afgestraft omdat de groei met name in het algemeen uitzenden had plaatsgevonden en veel minder bij het veel winstgevendere plaatsen van specialisten.

De brutomarge van USG daalde van 22,3 procent tot 21,2 procent, terwijl deze bij Randstad terugliep van 18,9 procent tot 18,1 procent.

Nederland boosdoener
In het sterk ontwikkelde uitzendland Nederland voert het plaatsen van specialisten de boventoon.

De overheidsbezuinigingen en de zwakke vraag uit de financiële sector en de bouw troffen vooral dit segment van de uitzendmarkt.

USG is voor circa 60 procent van de omzet afhankelijk van het plaatsen van niet-specialisten als schoonmakers en voor 40 procent van specialistisch/professioneel personeel.

In Nederland (bijna 40 procent van de omzet van USG) ligt bij USG die verhouding precies omgekeerd en werd het bedrijf dus extra hard geraakt.

Bij Randstad is het beeld niet veel anders De blootstelling aan de publieke sector is voor Randstad het grootst in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk en daar is dan ook de zwakte groei waarneembaar.

Beide landen zijn samen goed voor een kwart van de concernomzet van Randstad.

Verkeerde samenstelling groei
De omzetgroei van USG in het best winstgevende Nederland is blijven steken op 4 procent, dezelfde groei die in het vierde kwartaal van 2010 werd bereikt.

Randstad deed het in eigen land iets beter en wist de eveneens 4 procent groei van het vierde kwartaal op te krikken naar 7 procent, ondanks een terugval in de publieke sector van liefst 19 procent.

Ter vergelijking, in de voor USG en Randstad veel kleinere uitzendlanden als Duitsland en Frankrijk werden groeipercentages van 20 tot zelfs boven de 40 procent opgetekend. I

In deze voor uitzendwerk minder ontwikkelde landen voert het laag winstgevende en op schaalgrootte gerichte algemeen uitzenden de boventoon.

Gemengde visie
USG blijft positief en denkt dat het specialistische/professionele segment dit jaar alsnog de geest krijgt. Randstad is daar minder stellig over en ziet de trend van het eerste kwartaal zich voorlopig doorzetten.

Beleggers zijn geschrokken van de ontwikkelingen bij de Nederlandse uitzendgiganten en zien de komende kwartalen met argusogen tegemoet. De vergelijkingsbasis wordt er bovendien ook niet eenvoudiger op.

MEER USG:

4 maart 2011

24 december 2010

23 juli 2010

 23 juli 2010

 28 juni 2010


Op de hoogte blijven?
.





Gerelateerde artikelen