VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beurswijsheid "Sell in May..." knaagt aan beleggersbrein

De mei-maand op de beurs is traditioneel eentje van verkopen. Beleggers voelen de druk van het befaamde "Sell in May..." adagium.

De eerste dagen van de maand mei zijn niet al te positief verlopen op de beurs. Macro-economisch is het een warboel. De overheidsschulden zijn niet te overzien, maar de mondiale economie groeit nog lekker door.

Onzekere tijden dus en dat is een vruchtbaar klimaat voor beleggerswijsheden.

Sell in may
Zoals "sell in may and go away, but remember to come back in september."

Vooral de laatste jaren blijkt deze beurswijsheid op te gaan en daardoor wint het vanzelf aan invloed. Historische data die langer teruggaan dan een paar jaar ondersteunen in belangrijke mate deze beursanomalie.

Belangrijkste reden hiervoor lijkt de zomerperiode te zijn. Beleggers gaan op vakantie en nemen even afscheid van hun aandelen en/of opereren deze maanden minder aan de koopzijde.

Andere verklaringen zijn dat bepaalde uitkeringen en bonussen in het begin of aan het einde van het jaar worden uitbetaald en in die periode hun weg naar de beurs vinden.

Met name over het tweede gedeelte van de beleggersspreuk is nogal wat te doen. Wie de geschiedenis van beurscrashes erop na slaat komt tot de conclusie dat september en met name oktober niet te boek staan als de beste beleggingsmaanden.

De oktobermaanden van 1907, 1929, 1987 en 2008 verliepen ronduit dramatisch en tekenden de resultaten die jaren. Het is dan ook niet voor niets dat veel onderzoekers september verruilen voor de maand november.

Onderzoek
Zo ook de Amerikaan , die het eens goed heeft aangepakt en tot uitgelezen conclusies komt. Wie volgens Hirsch tussen 1972 en 2009 telkens jaarlijks zijn geld in de markt investeerde op 1 november de beleggingen verkocht op 30 april kan terugkijken op een gemiddeld rendement per jaar van 7,4 procent.

Wie echter precies het tegenovergestelde had gedaan, dus jaarlijks kopen op 1 mei en verkopen op 31 oktober, kan terugkijken op een jaarrendement van slechts 0,4 procent. Een enorm verschil.

Meerdere studies van verschillende onderzoekers komen tot vergelijkbare resultaten, zowel voor de Amerikaanse beurzen als voor de beurzen van opkomende markten.

Wat moet je ermee?
Met dit soort onderzoeken blijft het altijd de vraag wat je er als belegger nu eigenlijk mee kunt. We spreken hier over het timen van de markt en lang niet ieder jaar gaat het verhaal op. De ‘campingrally' van 1997 bewijst dat. Ten tweede moeten er de nodige transactiekosten gemaakt worden.

Puur handelen op dit soort wijsheden is niet aan te raden. Wie al dit soort gezegdes opvolgt zal merken dat zij elkaar bovendien ook nog eens onderling tegenspreken en je er per saldo dus niet zo veel mee kunt.

Wel kan het handig zijn de harde cijfers van de onderzoeken naar een dergelijk seizoenspatroon als ‘sell in May' in het achterhoofd te houden en in de totale beleggingsanalyse mee te nemen.

Een onbezorgde vakantie is ook wat waard, al zullen weinig beleggers blij terugkeren als de koersen onverhoopt flink zijn gestegen.

Bekijk ook het video interview
  1 december 2010