VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Succesvolle oud-topman Vopak overlijdt op 47-jarige leeftijd

Niks vergaderen, aanpakken. Dat was de stijl van voormalig Vopak-topman John Paul Broeders. Van Brabantse flierefluiter tot jongste topman van Nederland. Zondag overleed hij, pas 47 jaar oud.  

John Paul Broeders was een pendant van een nieuwe generatie topmannen die de laatste tien jaar op het pluche belandde. Niet langer was senioriteit de doorslaggevende factor om iemand de topfunctie toe te vertrouwen.

Bij TNT nam veertiger Peter Bakker het roer over van Ad Scheepbouwer, toen 57 jaar. Jean François Boxmeer was 44 jaar toen hij bijna zestiger Anthony Ruys als topman van Heineken opvolgde.

De jongste
Jean Paul Broeders was de jongste van allemaal toen hij in 2006 ceo werd bij tankopslagbedrijf Vopak. Dat was een betrekkelijk nieuwe ervaring voor Vopak, maar ook voor de dan 41-jarige Broeders zelf. In zakenblad FEM zei hij daarover: "op de middelbare school was ik altijd de oudste omdat ik daar acht jaar over heb gedaan. Ik hield me toen vooral bezig met andere dingen dan met goede cijfers halen."

Via Groningen naar het Oosten
Liever dan huiswerk maken spendeerde scholier Broeders zijn tijd aan sporten en muziek. En dan vooral muziek op zijn Brabants: in een carnavalsbandje. Met die laatste liefhebberij kon Broeders weinig kanten op toen hij vanuit het Brabantse Chaam naar Groningen vertrok voor een studie bedrijfskunde.

Daar raakte hij ook bevriend met Annemiek Fentener van Vlissingen, president-commissaris en grootaandeelhouder van SHV, de laatste werkgever van John Paul Broeders.

Na zijn studie trad Broeders in dienst bij Van Ommeren, een voorloper van het huidige Vopak. In 2000 werd hij voor dat laatste bedrijf president van de belangrijke divisie Azië. Daar kwam de doener Broeders goed tot zijn recht.

De fusie van Van Ommeren en Pakhoed tot Vopak leidde tot veel geruzie in de bestuurskamer en dat gaf de Azië-divisie veel vrijheid. "Wij konden onze gang gaan, de raad van bestuur was met elkaar bezig", zo blikte Broeders terug in NRC Handelsblad.

Pionieren
En dus was het pionieren geblazen met een klein team. Geen eindeloze vergaderingen, maar aanpakken met een gezonde no-nonsense-instelling. "Wat wij doen is niet geweldig hoogdravend", aldus Broeders in een interview, je moet het vooral niet te moeilijk maken."

Simpel of niet, onder leiding van Broeders werd ‘Azië' steeds belangrijker voor Vopak. Bij zijn vertrek uit Azië leverde de divisie een derde van de winst van heel Vopak, vier keer zoveel als bij zijn aankomst.

Intussen is Broeders toegetreden tot de raad van bestuur van Vopak, waarvan hij in 2006 voorzitter wordt. Die positie bekleedt hij ruim vier jaar en met succes. Schijnbaar moeiteloos laveerde Broeders het bedrijf door de kredietcrisis.

Succes in crisistijd
Met als hoogtepunt wellicht het jaar 2009. Terwijl het gros van de beursfondsen zuchtend en steunend probeerde de crisis en recessie te overleven verhoogde 's werelds grootste tankopslagbedrijf twee keer de winstverwachting.

Beleggers waardeerden de goede prestaties: het aandeel verdubbelde dat jaar en Broeders werd verkozen tot .

De groei overtrof ook Vopaks eigen verwachtingen. Dat het concern geen last had van de economische tegenslag, komt volgens Broeders doordat de functie van het bedrijf in de loop der jaren was veranderd. Broeders:

‘Raffinaderijen komen steeds verder weg te staan, waardoor we de afgelopen jaren meer een logistieke functie zijn gaan vervullen, in plaats van de conjunctuurgevoelige overflow van raffinaderijen en speculatieve opslag. Vervoer en opslag zijn nu de hoofdfuncties. En daarin krijgen we alleen maar meer werk.'

Vertrek
In augustus 2010 . Het aanbod van studievriendin Annemiek Fentener van Vlissingen om op termijn bestuursvoorzitter te worden bij SHV kon hij niet afslaan.

Broeders zou de eerste topman zijn die het grootste familiebedrijf van Nederland van buiten haalde. Maar zover is het niet gekomen.

Ruim een maand had hij zitting in de directie van SHV voordat hij afgelopen zondag overleed aan een agressieve vorm van kanker.

John Paul Broeders werd 47 jaar.