VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SBM Offshore loopt tegen eigen grenzen aan

De omzet van SBM offshore kan de komende jaren nauwelijks groeien. Het bedrijf heeft niet de productiecapaciteit om de sterk toegenomen vraag bij te benen.

Topman Tony Mace moet watertanden bij bestudering van de olieprijsgrafiek. De wereldwijd sterk groeiende vraag naar olie en gas maakt dat oliewinning op grote zeediepte en in onherbergzaam poolgebied ineens interessant wordt.

De Shells en Exxonmobils van deze wereld kunnen dan moeilijk om de marktleider SBM Offshore heen dat omgebouwde tankers levert, die olie en gas oppompen, opslaan en overslaan.

Toch kan SBM steeds moeilijker van de groei profiteren. Het concern kan maximaal twee complexe projecten per jaar aan; voor meer ontbreekt materieel en personeel. Vanwege het specialistische karakter van het werk duurt het jaren voordat de capaciteit is uitgebreid.

Onderaannemer spelen is ook al geen optie. Complexiteit en aansprakelijkheid bij projecten maken uitbesteden moeilijk.

Geen groei
De omzet van SBM offshore kan de komende jaren nauwelijks groeien. Het bedrijf heeft niet de productiecapaciteit om de sterk toegenomen vraag bij te benen.

De rek in de omzet lijkt er voor nu dan ook wel uit bij SBM. In 2009 werd 2,9 miljard Amerikaanse dollar verdiend, in 2010 was dit iets meer dan 3 miljard dollar.

De groei laat zich niet vergelijken met de groei van andere olie(gerelateerde) bedrijven. Shell zag bijvoorbeeld haar omzet met 32 procent veel sterker toenemen.

In 2011 verwacht SBM een vergelijkbare omzet als vorig jaar, drie miljard dollar dus. Door de sterke vraag is 95 procent hiervan al ingeboekt. Ook voor de jaren na 2011 lijkt het er op dat er al veel omzet veilig is gesteld. De orderportefeuille steeg tot een recordhoogte van 11.5 miljard tegenover 10 miljard een jaar eerder.

Meer marge
De toenemende vraag maakt SBM wel veel winstgevender. De markt laat SBM toe de marges op een hoog peil te houden, zowel bij verkoop-, lease- als dienstenactiviteiten.

De marge was in het verleden rond de 5 procent maar werd in 2010 opgekrikt naar 13 procent. Topman Mace rekent dit jaar op een marge tussen de 10 en 15 procent, zo liet hij aandeelhouders weten tijdens de jaarvergadering.

Belangrijkste reden voor deze forse verbetering is dat contracten en processen beter beheerst worden. Ook worden schepen na hun leaseperiode ‘gefacelift' en verkocht aan klanten. Het helpt ook dat SBM ruzie met een ontevreden klant heeft weten te schikken.

Gas valt tegen
Capaciteitproblemen zijn er niet op het gebied van de gasactiviteiten. Een ontwikkeling waar SBM Offshore veel in geïnvesteerd heeft en via patenten een voorsprong op concurrenten als het Franse Technip en het Italiaanse Saipem heeft genomen is het winnen, opslaan en overslaan van gas op volle zee.

Sinds 2008 wordt aangekondigd dat deze installaties van rond de 3 miljard dollar per stuk in de toekomst goed zullen gaan bijdragen aan de omzet en de winst. Maar tot orders is het nog niet echt gekomen.

Met de belangrijkste klant van SBM, het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobas, is een proef gestart. Toch houdt Mace goede moed. ‘De economische crises heeft een vertraging gebracht maar de toekomst van dergelijke schepen ziet er prima uit'.